Свет

Крај једне љубави: Грета Тунберг против самита који су је прославили

Шведска активисткиња критиковала капитализам, а скупове које је и сама раније посећивала назвала преваром
Крај једне љубави: Грета Тунберг против самита који су је прославилиwww.globallookpress.com © Paul Wennerholm/Tt

Тинејџерка Грета Тунберг позната је као еколошка активисткиња, али би након најскоријег наступа у коме је позвала на пропаст капитализма, могла да се опише и као ултралевичарка.

Тунберг је, како преноси британски "Телеграф", током престављања своје "Књиге о клими" имала много тога да каже о овом друштвеном систему кога сматра одговорним за климатске промене, али и о политичкој арени.

Публици је поручила да се свет "никада више неће вратити у нормалу", а да глобално загревање може бити решено само "трансформацијом целог система".

Капиталистички систем, наставила је Тунберг, "дефинише колонијализам, империјализам, угњетавање и геноцид од стране такозваног глобалног севера да би акумулирао богатство које и даље обликује наш тренутни светски поредак."

"Ако нам је економски раст једини приоритет, онда би оно што сада доживљавамо требало да буде управо оно што треба да очекујемо", додала је она, пре него што је вађење фосилних горива назвала "расистичким".

Њене изјаве о капитализму на које би и Маркс био поносан, на интернету су међутим критиковали, указујући на пораст животног стандарда за  време овог политичког система, али и подсећајућу да је емисија угљен диоксида пала у капиталистичким САД од почетка миленијума.

Тунберг је одговорила критичарима, наводећи да се не залаже за повратак "социјализму, либерализму, комунизму, конзервативизму, центризму...", истакавши да ови системи "сви нису успели".

Деветнаестогодишња активисткиња која је и раније била критикована јер није понудила решења за проблеме које истиче, ни овај пут није рекла како би заменила капитализам.

Швеђанка која се прославила организујући свој Школски климатски протест, ширу препознатљивост али и "титуле" маскоте и иконе еколошког покрета, стекла је пливајући морем капитализма који сада критикује.

Упркос томе што је каријеру екоактивисткиње градила баш у глобалистичком кругу и међу креаторима светских политика, обилазећи самите УН и годишње скупове Светског економског форума у Давосу, Тунберг је сада, изгледа направила заокрет.

Она ће, како је најављено, прескочити климатску конференцију УНЦОП27 у Египту, а разлог за крај ове љубави је то што, како је објаснила својој публици, сада на самит гледа као на "превару" и покушај политичара да себе лажно прикажу као еколошки прихватљиве.

 

image