Свет

Раст британске популације подстичу имигранти

Сваки шести становник Енглеске и Велса рођен је ван Велике Британије, показују подаци најновијег пописа; највећи број досељеника је из Индије, Пољске и Пакистана, а имиграција из Румуније порасла за невероватних 576 одсто
Раст британске популације подстичу имигранти© Daniel Leal-Olivas

Скоро 60 одсто раста становништва Енглеске и Велса током протекле деценије узроковано је легалном и илегалном имиграцијом, показују званични подаци пописа.

Према подацима које је у среду објавила британска канцеларија за националну статистику, становништво Енглеске и Велса је за десет година повећано за 3,5 милиона људи, односно за 6,3 одсто.

На основу податка о броју рођених и умрлих, Британска агенција за статистику процењује да је 57,5 ​​одсто раста броја становника последица имиграције, те да је сада сваки шести становник земље рођен ван Велике Британије.

Резултати пописа потврђују да се од 2001. године број људи рођених у иностранству у популацији Енглеске и Велса више него удвостручио.

Високи и неконтролисани ниво имиграције значи да млади људи боре да реше стамбено питање, погоршавајући притисак на Националну здравствену службу и неповратно уништавају зелене површине, упозоравају аналитичари који прате миграционе токове у Британији.

Најчешћа земља порекла нових Британаца била је Индија, с обзиром да је 920.000 становника, односно 1,5 одсто укупног становништва Енглеске и Велса је рођено тамо. За Индијом следе Пољска (743.000 имиграната) и Пакистан, одакле се доселило 624.000 особа.

Имиграција из Румуније је, према попису, имала највећи скок, будући да је број људи који су рођени у Румунији, а живе у Енглеској и Велсу порастао за невероватних 576 одсто.

Енглеска и Велс нису изолован случај, будући да и у другим европским државама раст броја становника није последица позитивног природног прираштаја, већ имиграције.

На пример, суседна Ирска је ове године забележила највиши ниво раста броја становника у последњих 15 година, при чему се тај пораст приписује повећању имиграције. Према подацима Ирске канцеларије за националну статистику, за само 12 месеци, у Ирску се преселило више од 120.000 људи, те држављани који нису етнички Ирци сада чине више од 13 одсто становништва.

Немачка популација, упркос чињеници да је број младих у земљи сада изузетно мали, такође је ове године достигла рекордно висок ниво, а раст броја становника је скоро у потпуности резултат досељавања странаца, наводи немачка национална статистичка организација "Дестатис".

Свака четврта особа у Немачкој је сада означена као "мигрантског порекла", будући да су се доселили из стране земље или имају једног родитеља који пореклом није из Немачке.

У Шведској, скоро три четвртине раста броја становника су последица имиграције, саопштила је влада, при чему је једна петина укупног садашњег становништва рођена у иностранству.

image