Свет

”Политико” и канцелар Немачке: Зашто Берлин не одустаје од Пекинга

Немачки канцелар написао је за "Политико" ауторски текст у ком је објаснио односе Берлина и Пекинга. Бриселски портал је проценио да текст Олафа Шолца захтева појашњења и коментаре
”Политико” и канцелар Немачке: Зашто Берлин не одустаје од Пекингаwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Берлин мора да промени начин на који се односи према Кини док се та земља враћа отворенијој "марксистичко-лењинистичкој" политичкој путањи, оценио је у ауторском тексту за портал "Политико" немачки канцелар Олаф Шолц.

Одмах по објављивању текста, "Политико" се нашао позваним да објави коментар Шолцовог теста, уз појашњење и имплицитну критику што немачки канцелар ипак није до краја пристао на прекид односа са Кином, како од њега захтевају Сједињене Америчке Државе али и коалициони партнери и поједине чланице Европске уније.

У ауторском тексту, Шолц је бранио свој пут у Кину, али је нагласио да ће немачке компаније морати да предузму кораке како би смањиле "ризичне зависности" у индустријским ланцима снабдевања, нарочито када је реч о "најсавременијој технологији". Шолц је оценио и да кинески председник Си Ђинпинг намерно спроводи политичку стратегију приморавања међународних компанија да се ослоне на Кину.

"Исход управо завршеног конгреса Комунистичке партије је недвосмислен: Марксистичко-лењинистичке изјаве заузимају много шири простор него у закључцима претходних конгреса ... Како се Кина мења, начин на који се ми односимо према Кини мора да се промени, такође", написао је Шолц.

Немачка се суочила са оштрим критикама због гурања Европе у стратешки катастрофалну зависност од руског гаса последњих година, а Берлин је сада под притиском да прекине везе са Кином која је годинама њихов важан индустријски и трговински партнер.

"Иако је Шолц позвао на опрез у погледу Кине, био је далеко од тога да сугерише да је Немачка близу великог преокрета у својим добрим односима са Кином. Заиста, он је јасно поновио речи своје претходнице Ангеле Меркел у инсистирању да Сједињене Државе не би требало да увуку Немачку у нови Хладни рат против Пекинга", прокоментарисао је "Политико".

"Немачка, која је имала тако болно искуство подела током Хладног рата, није заинтересована да се у свету појављују нови блокови", навео је Шолц. "У случају Кине, то значи да ће ова земља са својих 1,4 милијарде становника и својом економском моћи играти кључну улогу на светској сцени у будућности — као што је играла током дугих периода кроз историју."

У једва прикривеној критици политике Вашингтона, Шолц је рекао да успон Пекинга не оправдава "позиве неких да се изолује Кина", појашњава портал.

Оно што је најважније, Шолц је, коментарише "Политико" канцеларов текст који је претходно наручио и објавио, инсистирао на томе да циљ није да се Немачка "одвоји" од Кине или да прекине индустријску сарадњу.

Додао је, међутим, да "озбиљно" схвата тврдњу председника Сија да је циљ Пекинга "пооштравање зависности међународних производних ланаца од Кине".

Шолц, који ноћас стиже у једнодневну посету Пекингу, биће први западни лидер који ће се састати са Сијем од његовог поновног именовања на место лидера кинеске државе и партије, и први лидер из групе водећих економија Г7 који ће посетити Кину од избијања пандемије коронавируса.

Канцелар Немачке се у тексту осврнуо и на критике појединих лидера да његов пут у Пекинг подрива заједнички европски приступ Кини.

Према речима француских званичника, председник Емануел Макрон је предложио да он и Шолц заједно посете Сија како би демонстрирали јединство и показали да Пекинг не може да дели европске земље играјући на карту економских интереса. Ту иницијативу је немачки лидер одбацио, тумачи "Политико" Шолцов текст за ”Политико”.

"Немачка политика према Кини може бити успешна само када је уграђена у европску политику о Кини", написао је Шолц. "Ми смо, уочи моје посете, блиско сарађивали са нашим европским партнерима, укључујући председника Макрона, као и са нашим трансатлантским пријатељима."

Шолц је рекао да жели да Немачка и ЕУ сарађују са Кином, уместо да покушају да је "избаце" из игре.

Истовремено, он је упозорио Пекинг да не треба да води политику која тежи "хегемонистичкој кинеској доминацији или чак синоцентричном светском поретку".

Шолц је такође позвао Кину да прекине своју подршку руској специјалној војној операцији у Украјини и да заузме критичнији став према Москви. "Као стална чланица Савета безбедности, Кина сноси посебну одговорност", написао је он. "Важне су јасне речи упућене из Пекинга Москви — да би се обезбедило поштовање Повеље Уједињених нација и њених принципа."

image