Свет

Белорусија: Пољска агресија може изазвати ширење рата по Европи

Милитаризација Пољске може разбуктати сукоб и довести до ширења рата по Источној Европи, поручују из Минска
Белорусија: Пољска агресија може изазвати ширење рата по Европиwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Државни секретар Савета безбедности Белорусије Александр Вољфович рекао је данас да милитаризација Пољске изазива забринутост у Минску и да "агресивне намере" те земље могу довести до рата у читавој Источној Европи.

Белорусија се данас сусреће са свим изазовима и опасностима које са собом носи тренутна ситуација у региону, рекао је Вољфович на седници секретара Савета безбедности Заједнице независних држава (ЗНД).

"Пре свега, забрињавајуће су милитаризација Пољске и њене агресивне намере. На штету економских интереса те земље, акценат је стављен на милитаризацију, повећање броја оружаних снага, технике", навео је он, додајући да "нико не размишља о обичном пољском народу".

"Јасно је због чега је све то потребно – треба наставити са агресијом. Али према коме? Наравно, најближа је Република Белорусија", рекао је белоруски државни секретар за безбедност при ЗНД.

"Пољско руководство треба да схвати да ће, ако почне агресију, рат утицати не само на територију Белорусије, већ ће се и проширити широм Источне Европе. Од тога ће патити мирољубиви народ Пољске и других земаља, који својим политичким лидерима неће опростити оно што они данас покушавају да ураде", упозорио је он.

На данашњој седници земаља ЗНД разматрани су проблеми међународне и регионалне безбедности, између осталог и у контексту актуелне специјалне операције у Украјини. Говорило се и о теми нуклеарног оружја и начинима на које се може спречити страно деловање у земљама чланицама.

Белоруска страна навела је и да сајбер напади данас могу бити опаснији од војних.

"Да, тамо се ради о губитку људских живота, а овде о нестанку читавих инфраструктура, државних институција, које могу да одведу у пропаст било коју државу без испаљеног метка", закључио је Вољфович.

Почетком септембра ове године пољски министар одбране Марцин Оцепа изјавио је да се Варшава спрема за могући рат са Русијом, због чега ради на реформи својих војних сила.

"Постоји озбиљна опасност од рата са Русијом у периоду од наредних три до десет година. Морамо максимално искористити тај период за наоружавање пољске војске", рекао је он.

image