Свет

САД избацују Буркину Фасо из трговинског споразума

Из споразума су већ искључене Етиопија, Мали и Гвинеја
САД избацују Буркину Фасо из трговинског споразумаwww.globallookpress.com © im LoScalzo - Pool via CNP

Сједињене Америчке Државе искључиће Буркину Фасо из трговинског споразума који повезује САД са афричким земљама, саопштила је Бела кућа, правдајући ову одлуку недостатком напретка у постизању демократије, након два војна пуча у земљи од почетка 2022, пише француски лист "Монд".

"Донео сам ову одлуку, јер сам утврдио да влада Буркине Фасо није остварила континуирани напредак у успостављању владавине права и политичког плурализма", што су неопходни услови предвиђени Споразумом о могућностима за развој Африке (АГОА), правдао се амерички председник Џозеф Бајден у писму упућеном америчком Конгресу.

Искључење те западноафричке земље ступа на снагу 1. јануара 2023, прецизира се у писму.

У саопштењу, америчка трговинска представница Кетрин Таи инсистирала је "да Буркина Фасо донесе неопходне одлуке како би испунила услове споразума и успоставила демократију". 

"Даћу Буркини Фасо јасну мапу пута како да се врате у споразум и наша администрација ће им помоћи у томе", додала је Таи.

АГОА је ступио на снагу 2000. године, а листа земаља корисница мења се сваке године. Овим споразумом успостављена је економска и трговинска сарадња са афричким континентом и њиме се олакшава афрички извоз у САД.

Услови за приступање споразуму

Споразум предвиђа смањење увозних такси за хиљаде афричких производа, али само ако су испуњени услови, нарочито они који се тичу људских права, добре управе или радних права. 

Почетком године, САД су искључиле из програма Етиопију, Мали и Гвинеју, такође процењујући да су те три земље својим акцијама прекршиле принципе споразума.  

Буркина Фасо се од 2015. суочава са све чешћим нападима џихадиста, што је резултирало хиљадама мртвих, а око два милиона људи било је принуђено да напусти домове. Само од почетка ове године земљу су потресла два војна пуча. 

Војници предвођени, потпуковником Полом-Анријем Сандаогом Дамибом, збацили су са власти председника Рока Марка Кристијана Кабореа 24. јануара, због недовољно снажног отпора нападачима, пре него што га је 30. септембра сменио капетан Ибрахим Траоре.

image