Србија и Балкан

Тахири: Пројекат "Отворени Балкан" је завршен"; Брнабић: Та иницијатива је прагматична

Док бивши преговарач тзв. Косова у дијалогу са Србијом умањује значај регионалне иницијативе, српска премијерка у Берлину истакла предности "Отвореног Балкана"
Тахири: Пројекат "Отворени Балкан" је завршен"; Брнабић: Та иницијатива је прагматичнаwww.globallookpress.com © © Ye Pingfan

Бивши главни преговарач тзв. Kосова у дијалогу са Србијом, Едита Тахири оценила је да је Берлински процес за земље Западаног Балкана превагнуо у односу на "Отворени Балкан". Српска премијерка Ана Брнабић, која учествује на скупу у Немачкој, указала је да два процеса нису у супротности и да оно што је данас потписано у Берлину већ је остварено у иницијативи "Отворени Балкан". 

Тахири је раније данас на Фејсбуку изнела лични став о разлогу зашто председник Србије Александар Вучић не учествује на Самиту у Берлину.

"Вучић данас није имао образа да учествује на Самиту Берлинског процеса из два разлог. Прво, отвореној претњи безбедности и стабилности војним средствима није место на Самиту, који има за циљ трајни мир и стабилност на Балкану, а други разлог је тај што је данас завршен српски хегемонистички пројекат 'Отворени Балкан', док је Берлински процес за Западни Балкан дефинитивно превагнуо. За присталице 'Отвореног Балкана', који је изнедрио чудан тандем 'Рама-Вучић', овај штетни српско-руски пројекат је сада завршен", написала је Тахири.

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је у Немачкој да инцијатива "Отворени Балкан" није ни у каквој супротности са Берлинским процесом, већ су то два процеса која могу заједно да се развијају.

На питање новинара, стоји ли теза да је боља сарадња у оквиру "Отвореног Балкана" него у оквиру Берлинског процеса, Брнабић је одговорила да нису баш сви у Берлину за "Отворени Балкан", односно да има партнера који ту иницијативу подржавају, и оних који то баш и не чине.

"Не видим да је 'Отворени Балкан' у било каквој супротности са Берлинским процесом. То су два процеса која се заједно развијају, која апсолутно могу заједно да напредују, у великој мери се подударају и много је сличних ствари које радимо", рекла је Брнабић.

Она је указала да је разлика у томе што у оквиру Берлинског процеса и неких других регионалних иницијатива, попут Цефте, увек мора да постоји сагласност свих да би се нешто урадило, што одуговлачи процес, а и није сигурно да ће га сви применити.

"У оквиру 'Отвореног Балкана', ми смо ту зато што у то верујемо и зато што видимо наше националне интересе да смо у томе. И, ако имамо иницијативе, неко може, неко не мора да потпише, али то иде. Две земље могу нешто да ураде без треће, или три без, надам се, сутра пет. Ту је све потпуно прагматично, не морамо да чекамо сагласност свих да би се нешто имплементирало међу земљама учесницама", појаснила је она.

Брнабић је у Берлину позвала на већу подршку "Отвореном Балкану".

"И ово што смо данас потписали, ми имамо у оквиру 'Отвореног Балкана' и то у много ширем опсегу", нагласила је премијерка.

image