Свет

ЕУ сложна у отимачини замрзнутих средстава Централне банке Русије

Резерве вредне 300 милијарди евра желе да намене за обнову Украјине
ЕУ сложна у отимачини замрзнутих средстава Централне банке Русијеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Европска унија проучава могућности коришћења средстава Руске централне банке – процењених на око 300 милијарди евра које су земље чланице замрзле – у сврху обнове Украјине, пише "Блумберг".

Дискусије на ту тему су у раној фази, разматрају се могуће опције. Питање располагања одузетом имовином је изузетно компликовано и правно изазовно.

Европска комисија "истражује како да натера Русију да плати за уништење које је изазвала" и тражи "опције за коришћење замрзнутих средстава за обнову Украјине, у складу са ЕУ и међународним правом", рекао је портпарол ЕК Кристијан Виганд додајући да је "рад у току".

"Блумберг" наводи да се акција тиче имовине која се налази у Европи, али да је исто питање покренуто и у Сједињеним Државама.

Премда је засад нејасно да ли ће и администрација председника Џозефа Бајдена предузети исте кораке, раније су званичници америчког Трезора опоменули на то да би овакав преседан обесхрабрио друге банке да депонују своја средства у САД.

Такође, америчка секретарка финансија Џенет Јелен изјавила је у мају да верује да такав потез "није правно дозвољен у Сједињеним Државама", али да је "природно да ћемо, с обзиром на огромна разарања у Украјини и огромне трошкове обнове с којима ће се суочити, настојати да Русија помогне да се плати бар део трошкова".

Помиње се и опција да се замрзнуте руске резерве чувају као гаранција док РФ добровољно не пристане да учествује у обнови Украјине, што је и потврдио европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс немачкој медијској групи "Функе".

Кремљ је осудио замрзавање резерви као незаконито и рекао да ће се борити против сваког покушаја да се оне заплене у друге сврхе.

"Говоримо о међународном чину крађе", изричит је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Подсећамо, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и немачки канцелар Олаф Шолц залажу се за "нови Маршалов план" за обнову Украјине.

Лајенова је рекла да Светска банка процењује цену штете за Украјину до сада на 350 милијарди евра (345 милијарди долара).

Циљ ЕУ није да замрзне, већ да конфискује руску имовину у Европи, а имамо радну групу која се зове "Ухвати и замрзни", изјавила је Урсула фон дер Лајен.

Исту идеју изнео је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

"Постоји огроман ћуп злата који треба узети и посветити реконструкцији Украјине, а то је руска имовина — имовина Руске Федерације и руских олигарха", сматра Моравјецки. "Замрзавање заиста не значи превише. Мора бити заплењено."

image