Свет

Естонија затвара Мост пријатељства на граници са Русијом

Министарство унутрашњих послова донело одлуку да затвори пешачки мост који повезује Нарву и Ивангород
Естонија затвара Мост пријатељства на граници са РусијомGettyimages.ru © Sean Gallup / Staff

Саветница начелника републичког Министарства унутрашњих послова Естоније Вотеле Пјаи изјавила је да ће крајем новембра бити затворен пешачки мост који повезује Нарву и Ивангород, гранични пункт "Нарва-2", на естонско-руској граници. Ради се о пешачком мосту, названом "Мост пријатељства", по чијој средини пролази граница са Русијом, преносе "Њуз ру".

Саветница је јуче естонским медијима објаснила да је одлуку о затварању донело Министарство унутрашњих послова Балтичке Републике јер, како наводе, не виде потребу да гранични прелаз остане отворен уколико се константно смањује број људи који прелазе границу са Русијом у последњих месец дана.

"Министарство унутрашњих послова је донело одлуку да затвори пешачки мост који повезује Нарву и Ивангород. Не ради се о безбедносним разлозима, као што смо раније споменули, овај мост не представља никакву безбедносну претњу јер се преко њега крећу само људи који имају боравишну дозволу у Естонији и естонски држављани", рекла је естонска званичница.

До тада ће запослени на прелазу "Нарва-2" бити пребачени на главни гранични прелаз.

Раније је саопштено да је од 10. септембра у Естонији почела да важи забрана уласка Руса, по принципу шенгенских виза. Забрана се примењује на визе издате у другим државама ЕУ и односи се на оне који ће посетити Европу ради спорта, туризма, културе или пословања.

image