Свет

Договор Ердогана и Путина: Бесплатно жито за сиромашне земље

Турски председник поручио да се договорио са руским лидером о бесплатној испоруци хране и оценио да Запад игнорише патњу људи у Африци
Договор Ердогана и Путина: Бесплатно жито за сиромашне земљеwww.globallookpress.com © Michael Klimentyev/Kremlin Pool

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да су се Турска и Русија сложиле да бесплатно испоручују храну сиромашним земљама, преноси ТАСС.

"Договорио сам се са руским председником Владимиром Путином да бесплатно испоручујемо жито земљама којима је то потребно. Сложили смо се да Африка треба да има користи од црноморског житног коридора. Осигураћемо да бродови са житом дођу до земаља које су тренутно погођене тешком прехрамбеном кризом и глађу", нагласио је турски лидер.

Додао је да је о томе разговарао и са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом и да је најавио да ће на предстојећем самиту Г20 на Балију покренути питање снабдевања афричким земљама храном.

Турски председник назвао је срамотом покушаје Запада да подучи свет човечности, игноришући патњу људи у Африци.

"Патња милиона људи се игнорише. Бол сваке невине особе која умире у Африци, посебно у Сомалији, без приступа векни хлеба, слама нам срца. Нажалост, не улажу се напори да се окончају ове трагедије које воде милионе људи до смрти. Срамотно је да западне земље, које дају лекције хуманости остатку света, остају равнодушне према овој трагедији", нагласио је турски лидер.

Ердоган је истовремено приметио да Турска није изненађена менталитетом и понашањем Европе.

"Африка, Азија и Латинска Америка су драгоцене Западу зато што их служе јефтином радном снагом, златом и нафтом. Ако то не чине, онда постају само коров који напада славну европску башту. Знамо на тежи начин како изгледа овај изокренути поглед који дели људе по њиховом језику ибоји и који је наш свет довео до катастрофе. Нека наша браћа и сестре у исламском свету су исто тако глуви на плач жртава", оценио је турски председник.

Владимир Путин је у уторак саопштио да је Русија, чак и ако се повуче из житног споразума, спремна да испоручује жито најсиромашнијим земљама. Посебно је истакао чињеницу да је споразум о житу спроведен под изговором да се осигурају интереси прехрамбене безбедности најсиромашнијих земаља, али и да им је само четири одсто жита испоручено са територије Украјине. Такође је уверио да се Русија у будућности неће мешати у снабдевање Турске житом из Украјине.

image