Свет

Лидери Француске, Холадније и Сенегала упозорили: Африка најрањивији континет

У Африци су појачани сви ефекти глобалног загревања, наводе тројица лидера у ауторском тексту за "Гардијан"
Лидери Француске, Холадније и Сенегала упозорили: Африка најрањивији континет© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Африка је континент који је најрањивији када је реч о климатским променама, али уз праву подршку може да има зеленију будућност, наводе председник Француске Емануел Макрон, премијер Холадније Марк Руте и председник Сенегала Маки Сал.

"Иако ниједан део света није безбедан, Африка је рањивија од било ког другог континента. Тамо као да су сви негативни ефекти глобалног загревања појачани. Африка губи до 15 одсто БДП-а годишње због деструктивних климатских промена", пишу тројица лидера у ауторском тексту за "Гардијан".

Они истичу да екстремне временске прилике угрожавају људске животе, основе економског развоја, али и безбедност снабдевања храном и водом. 

Аутори текста подсећају да су Уједињене нације упозориле да ће у наредне две деценије температура бити виша од циља од 1,5 степени Целзијуса. Када је реч о Африци, наводе да су климатске промене "неповратна стварност".

Они напомињу да ће на предстојећем самиту УН Коп27 о климатским променама имати два приоритета: ограничавање загревања на 1,5 степени Целизијуса како би се избегле још горе последице климатских промена и радикално убрзавање акција прилагођавања клими у Африци и свим рањивим земљама.

Под прилагођавањем на климу, аутори подразумевају искоришћавање природе за обнављање одређених екосистема, увођење усева отпорних на сушу, приступачне дигиталне услуге за мале фармере, инфраструктуре отпорне на временске услове, као и отварање "зелених радних места" за младе.

"Африка има све што је потребно за успех: најмлађу популацију, савладала је безброј изазова (укључујући вирус корона), а њене нације одлучне су да климатску кризу претворе у прилику", наводе тројица лидера.

Они додају да ће Француска повећати улагања у борбу земаља у развоју са климатским променама на шест милијарди евра на годишњем нивоу до 2025. године, док ће Холандија издвајати нешто мање од две милијарде евра.

"Коп27 је прилика за свет да подржи Африку у суочавању са последицама климатских промена. То је, такође, шанса да се обнови партнерство између најмлађег континента и глобалног севера. Међутим, да би се то догодило, конференција мора да резултира напретком у области финансирања климатског прилагођавања, као и да се пређе са речи на дела", закључују Емануел Макрон, Марк Руте и Маки Сал. 

image