Србија и Балкан

Немачко-француски план руши Бриселски споразум

Нова платформа покушава да остави по страни одреднице давно потписаног документа, али и директно угрожава Резолуцију 1244 и Устав Србије, сложни су у оцени Миливојевић и Човић
Немачко-француски план руши Бриселски споразум© Tanjug/AP Photo/Mićele Tantuši, pool

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић, гостујући у Дневнику РТС-а, констатовао је да је на самиту у склопу Берлинског процеса најважнија била порука председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће немачко-француски предлог постати платформа ЕУ у будућим преговорима о нормализацији односа Београда и Приштине.

"То значи да ће у ствари то бити не само платформа и део преговора већ и обавеза у будућим преговорима и да се од тога неће одустати. С друге стране, то значи да се потпуно по страни стављају Бриселски споразум и обавезе ЕУ и покушава да се све то прескочи", рекао је Миливојевић.

Ово је посебно опасно јер најављује период нових притисака и условљавања, каже Миливојевић и истиче да се очигледно инсистира на некој врсти признавања Косова на крају ових преговора.

Такође, бивши дипломата верује да Београд неће одустати од става да се поштује све што је раније договорено.

Миливојевић додаје да је ово уједно и покушај да се изврши притисак на пет држава чланица ЕУ које не признају тзв. државу Косово да промене став.

"Биће јасних порука шта су црвене линије Србије и да тешко да Србија може да прихвати условљавање да у основи тог предлога стоји статусно питање, односно изјашњавање о признавању независности Косова", рекао је Миливојевић коментаришући српски одговор нон-пејпером.

Некадашњи дипломата закључио је да дронови коју у централну Србију улазе с територије Косова и Метохије наговештавају заоштравање у вези с питањем јужне српске покрајине.

Стално условљавање Србије

Бивши потпредседник Владе Србије Небојша Човић истакао је да се Србија стално додатно условљава, али да притисак мора да се издржи.

"Сав притисак ће проћи, али када једном дате и одрекнете се дела своје територије, то је неповратно. Неке ствари морају да се издрже уколико су у питању национални и државни интереси", изјавио је Човић у Јутарњем програму РТС-а и напоменуо да немачко-француски предлог директно угрожава и Резолуцију 1244 и Устав Србије.

"То је, по мени, непристојна понуда, наставља се притисак. Они играју на неко време које није реално, егоцентрични су рокови, помиње се 24. фебруар 2023. године", рекао је Човић.

Додаје и да се сада помиње правно обавезујући документ, као да сви потписани до сада нису били правно обавезујући, те подсећа да ниједан споразум до сада није спроведен до краја.

image