Свет

Активисти просули супу на Ван Гога, па се залепили за зид

Све се догодило на изложби у Палацо Бонапарте у центру Рима, а слика "Сејач" на коју је бачена супа срећом није оштећена
Активисти просули супу на Ван Гога, па се залепили за зидwww.globallookpress.com © © Matteo Nardone

Италијански еколошки активисти бацили су супу од грашка на слику Винсента ван Гога "Сејач", а потом су се лепком залепили за зид.

Све се догодило на изложби у Палацо Бонапарте у центру Рима. Акцију су извеле четири жене из групе "Последња генерација", узвикујући пароле против коришћења фосилних горива и упозорења због глобалног загревања, пренео је Ројтерс.

"Ова питања требало би да буду на насловним странама новина, ударним вестима на телевизијама и у политичким програмима сваког минута, али уместо тога њима се бавимо само у 'скандалозним' акцијама попут ове", навела је организација у саопштењу.

Ван Гогово платно "Сејач" је на позајмици из музеја у Холандији и има заштитно стакло, које је спасло слику велике уметничке вредности од уништења.

Ово није први напад на Ван Гогова платна због употребе фосилних горива и питања глобалног загревања. Прошлог месеца чувена слика "Сунцокрети" претрпела је мања оштећења када је на њу бачена супа у лондонској Националној галерији.

Дела чувеног уметника нису једина која су "извукла дебљи крај" у борби против фосилних горива и глобалног загревања. Храна је бацана и на "Стогове сена" Клода Монеа, "Девојку с бисерном минђушом" Јана Вермера, док је "напад" на Пола Гогена у париском музеју Орсе осујећен.

image