Србија и Балкан

Срби напуштају све институције у Приштини; Ракић поднео оставку

Одлуке ће важити док Приштина не почне да поштује споразуме и право
Срби напуштају све институције у Приштини; Ракић поднео оставку© FOTO TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/ IVICA SIMIC/bs

Срби напуштају све политичке институције – скупштину, владу и 4 општине, али и правосудне органе, полицију и администрацију на Косову, рекао је председник Српске листе Горан Ракић после састанка политичких и институционалних представника Срба, а пренео "Косово онлајн".

Ракић је поднео оставку на место министра у влади у Приштини, а остали представници Срба поднели су оставке на место посланика у Скупштини, градоначелника у четири општине на северу Косова, као и сви запослени у институцијама на Косову.

Ове одлуке, како је истакао, биће на снази док Приштина не почне да поштује споразуме и право, док не повуче одлуку о таблицама и формира Зајденицу српских општина.

Ракић је навео да је на састанку представника Срба закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на КиМ изложен је континуираном терору и незаконитим једностраним актима.

"Да будем сасвим јасан, ми Срби са Косова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ" рекао је Ракић.

Шта тачно пише у одлуци представника Срба?

- Приштина константно руши Међународно јавно право и Бриселски споразум и ми Срби са Kосова и Метохије позивамо Приштину да се врати поштовању Међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру Дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.

- Српски народ на Kосову и Метохији изложен је непрестаном и континуираном терору и  насиљу институција у Приштини и незаконитим једностраним актима почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица Росу на север Kосова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са KиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на KиМ, наше светиње и гробове.

- Управо због наше одлучности да поштујемо међународно јавно право и одбранимо Бриселски споразум и све остале споразуме постигнуте у Дијалогу, одлучили смо да напустимо све политичке институције – Скупштину, Владу и четири општине на северу Косова, али и да напустимо учешће и рад Срба у органима правосуђа, полиције на северу Kосова и свог административног особља у четири општине на северу Kосова. Ове одлуке о напуштању и суспензији у институцијама остају на снази све до тренутка док Приштина не почне да поштује међународно јавно право и споразуме договорене у Бриселу. То конкретно значи док не повуче једностране и противправне одлуке о пререгистрацији таблица и док не формира ЗСО у складу са Првим споразумом и свим другим споразумима који су по овом питању закључени у оквиру Дијалога, а на основама рада Управљачког тима за израду Нацрта Статута Заједнице српских општина.

image