Свет

Скупа за одржавање: Немачка опоменула Меркелову због превеликих трошкова

Бундестаг бившим председницима владе финансира максимално пет запослених, док их канцеларија Меркелове тренутно има десет
Скупа за одржавање: Немачка опоменула Меркелову због превеликих трошковаwww.globallookpress.com © IMAGO/Thomas Trutschel/photothek

Немачко министарство финансија саопштило је да је служба бивше канцеларке Ангеле Меркел упозорена на претеране трошкове које ствара након што је бивша канцеларка напустила дужност у децембру прошле године, указује интерни допис министарства.

Канцеларјиа Ангеле Меркел такође је упозорена да сходно потребама прилагоди број запослених, преноси Танјуг извештаје немачких медија.

Надаље се указује на то да служба бивше канцеларке постоји не због "статусних разлога", него за "испуњавање обавеза које су проистекле из канцеларског мандата, као и новонасталих дужности".

Истиче се да је, када је функција њене канцеларије у питању, "искључена употреба у приватне сврхе, као и за остварење додатних прихода".

"Надокнађивање путних трошкова долази у обзир само ако бивша канцеларка путује по налогу и у сврху интереса СР Немачке", стоји у допису министарства финансија одбору за буџет Бундестага. У допису се не наводи о којем је конкретно путовању реч.

Надаље се такође критикује превелики број запослених у канцеларији.

Према закону из 2019., Бундестаг бившим председницима владе финансира максимално пет запослених, а након пет година се број смањује на четири особе.

Канцеларија Ангеле Меркел тренутно запошљава девет службеника.

image