Свет

Ненси Пелоси није уплашена после напада на њеног мужа: Морамо да будемо храбри

Трампово понашање је "покретачка снага" за политичко насиље, оцењује француски "Монд"
Ненси Пелоси није уплашена после напада на њеног мужа: Морамо да будемо храбриwww.globallookpress.com © Ron Adar

Ненси Пелоси позвала је Американце да се не плаше после напада на њеног мужа, дан након што је Пол Пелоси пуштен из болнице, преноси АФП.

Ово је њено прво обраћање у јавности након што се напад десио. 

"Не смемо да се плашимо, морамо да будемо храбри", рекла је председница Представничког дома Конгреса САД поводом инцидента и свега неколико дана пре америчких међуизбора који обећавају да ће бити напети.

"То ме је навело да схватим страх који неки људи имају од онога што се дешава напољу" широм света, објаснила је Пелоси у видео снимку објављеном на Фејсбуку, тврдећи да се тај страх посебно осећа међу запосленима на бирачким местима, али и међу америчким становништвом уопште.

Крајем октобра, четрдесетдвогодишњи Давид ДеПапе упао је у сред ноћи у кућу Пелосијевих у Сан Франциску и напао Пола Пелосија (82) чекићем. Нападач је рекао истражитељима да је намеравао да отме Ненси Пелоси, која је била одсутна у време напада и да јој "поломи колена".

Страх од политичког насиља

"Порука је јасна, постоји разлог за забринутост. Али не можемо да се плашимо, морамо да будемо храбри", поручила је Ненси Пелоси.

Овај догађај је појачао забринутост да би дезинформације и дубоке политичке поделе могле да доведу до насиља, неколико дана пре међуизбора, пише француски "Монд".

Лист додаје да је страх од политичког насиља порастао је у САД откако је Доналд Трамп одбио да прихвати изборни пораз у новембру 2020. године, што је довело до напада на Капитол 6. јануара 2021. године.

Надлежни верују да су сви ти догађаји били покретачка снага појединих напада, попут оног чија је жртва био Пол Пелоси, наводи француски лист и подсећа да је ДеПапе следбеник теорија завере који је на Интернету делио сумњиве садржаје о различитим темама као што су изборне преваре, вакцине против ковида, климатске промене, холокауст, па чак и трансродне особе.

Поводом избора, који према досадашњим анкетама дају предност републиканцима, Ненси Пелоси је у видеу упозорила да "нема сумње да је америчка демократија у питању".

image