Свет

Украјина крије податке о погинулима

Заробљени украјински војник Барљан рекао је да Кијев крије информације о погинулим војницима како не би плаћао надокнаду породицама
Украјина крије податке о погинулима© Tanjug/AP Photo/Vadim Girda

Украјинска директива крије информације о погинулим војницима како не би исплатила одштету њиховим породицама, рекао је новинарима Александар Барљан, војник 25. одвојене јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, који се сада налази у Луганској Народној Републици.

"Наша бригада ме је пријавила у најмању руку као несталог да не би платила одштету. Новчана компензација није загарантована ако сте нестали, а требало би. Знам случајеве у којима је тешко доказати да ли сте нестали у току борбе, или сте само напустили јединицу, а одштета се не исплаћује ако сте нестали, не. Чак и ако сте сахрањени, како доликује, ако је ту и тело, не значи да ћете добити новчану надокнаду. Губици су велики, а новца једноставно нема довољно за све", рекао је војник.

Он је објаснио да, према украјинском законодавству, држава мора његовој породици да плати 15 милиона динара за смрт војника.

"Али ту суму породица не добија ако је погинуо обичан војник, већ капетан, мајор, који може само случајно да погине. Ипак такви 'одрасли момци' не трче по њивама са митраљезом у мочвари, они седе негде 50 километара далеко, на 22. линији одбране. Породица обичног војника ће врло вероватна добити, па можда ће добити неку врсту надокнаде, на пример, две плате, али 15 милиона је мало вероватно", рекао је он.

Русија од 24. фебруара води војне операције у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао "заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима".

Према речима председника, крајњи циљ операције је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.

image