Свет

Нови рат САД? Вашингтон послао ратне авионе ка Ирану

Вашингтон тврди да Иран планира напад на Саудијску Арабију
Нови рат САД? Вашингтон послао ратне авионе ка Ирану© Unsplash/Timothy Holmes

Америчка Централна команда недавно је послала ратне авионе ка Ирану из њихове базе у Персијском заливу након што је добила извештаје да се Техеран спрема да нападне Саудијску Арабију, објавио је "Вашингтон пост".

Лист "Волстрит џорнал" објавио је почетком седмице да је Ријад наводно упозорио САД да Иран планира да балистичким пројектилима и беспилотним летелицама нападне и саудијску територију и Ирак.

Као одговор на ову, како се наводи, веродостојну претњу, америчка војска је подигла ниво приправности, при чему је Савет за националну безбедност Беле куће саопштио да је "забринут због претње" и да је у сталном контакту са заливском земљом, пренео је "Џерузалем пост".

Иако су Сједињене Америчке Државе потврдиле извештај "Волстрит џорнала", Бела кућа је одбила да коментарише новија дешавања и слање америчких авиона на Иран.

"Централна команда је посвећена нашем дугогодишњем стратешком војном партнерству са Саудијском Арабијом", рекао је портпарол Команде Џо Бучио за "Вашингтон пост"."Нећемо разговарати о детаљима операције."

Лист наводи да је по добијању обавештајних података, америчка војска подигла авионе како би "показала силу" Техерану и илустровала "снагу и важност партнерства" америчке администрације и Саудијске Арабије.

САД имају значајна војна средства у Персијском заливу, укључујући борбене авионе Ф-22 у Саудијској Арабији.

Иран је одбацио извештаје америчких медија као "неосноване" и "неистините" оптужбе и поручио да нису претња заливској краљевини.

Наводно, Иран планира ове нападе на Саудијску Арабију и Ирак како би скренули пажњу са протеста који су захватили земљу од средине септембра. Протести су избили након што је такозвана "полиција за морал" претукла на смрт девојку због тога што није носила хиџаб по правилима.

Ријад је деценијама главни савезник Вашингтона у Заливу, али је будућност тих односа доведена у питање након што је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК), коју де факто води Саудијска Арабија, почетком октобра одлучила да смањи производњу нафте упркос позивима Вашингтона да то не ради како би отежали Русији финансирање специјалне војне операције у Украјини.

Ен-Би-Си преноси да је Бела кућа наводно расправљала о повлачењу војне помоћи Саудијцима и њиховом искључењу из војних вежби и конференција у региону као казну за одлуку Ријада.

Подсећамо, већ недељама у јавности се води полемика око слања иранских дронова Русији, које је наводно користила у специјалној војној операцији у Украјини.

Јуче су иранске власти признале да су Русији ограничен број дронова неколико месеци пре рата у Украјини.

Техеран није наставио да Москви испоручује дронове, тврди Амир- Абдолахијан који категорично демантује и да је Иран Русији слао пројектиле.

"У фрци коју су направиле неке западне земље око тога што је Иран Русији обезбедио ракете и дронове да им помогне у рату у Украјини – део о ракетама је потпуно погрешан. Део за беспилотне летелице је тачан и ми јесмо Русији дали мали број дронова месецима пре рата", рекао је он, а пренела новинска агенција ИРНА.

image