Свет

Украјинци ХИМАРС-ом погодили брану Каховске хидроелектране; Херсон без струје

Информације о жртвама још увек нису прецизне
Украјинци ХИМАРС-ом погодили брану Каховске хидроелектране; Херсон без струјеAP © Tanjug/AP Photo, File

Украјински војници пуцали су на Каховску хидроелектрану из комплекса ХИМАРС. Пет пројектила су заустивиле јединице руске противваздухопловне одбране али један је погодио брану хидроелектране и нанео штету, преноси представник хитних служби Херсонске области.

"Оружане снаге Украјине не одустају од покушаја да униште брану Каховске хидроелектране и створе предуслове за хуманитарну катастрофу. Данас у 10 сати је бачено шест пројектила ХИМАРС. Пет пројектила су обориле јединице ПВО а један је ударио у брану хидлоелектране Каховка, која је уништена. Информације о жртвама још увек нису прецизне", рекао је он.

Ракета ХИМАРС, која је погодила брану бране Каховка, није изазвала критичну штету рекао је представник администрације Нове Каховке Руслан Агаев, преносе "РИА Новости".

"Све је под контролом. Главни удари противваздушне одбране су одбијени, једна ракета погођена, али није изазвала критичну штету", рекао је Агаев.

Украјинска војска непрестано ракетира Херсон и Нову Каховку. Посебно су чести удари на Антоновском мосту, који повезује обале Дњепра. Осим тога, ове недеље су Оружане снаге Украјине покушале да гранатирају морску луку, одакле су становници евакуисани, али су овај напад одбиле снаге ПВО.

Како је средином октобра изјавио руски генерал и командант Здружене групе снага у зони специјалне операције Сергеј Суровикин обавештајни подаци указују на могућност масовног ракетног напада на брану Каховске хидроелектране. Он је ситуацију у регионалној престоници назвао опасном за њене становнике.

Власти Херсона организовале су уклањање цивилног становништва на леву обалу Дњепра. Према речима вршиоца дужности гувернера Владимира Саљда, планирано је да се пресели до 70.000 људи.

Херсон без струје

Портпарол хитне службе Херсонске области пренео је да се "терористички напад догодио се на далеководу Берислав - Каховка у Херсонској области" и да је проузроковао рестрикцију струје.

"У терористичком нападу на далековод Берислав - Каховка оштећена су три армирано-бетонска стуба високонапонских гасовода. Више од десет насеља у региону остало је без струје", прецизирао је он.

Према његовим речима, екипа Хитне помоћи сада отклања последице напада.

У свим деловима херсонског региона је нестало струје, разјашњавају се узроци инцидента, рекао је представник новинске службе "Херсонобленерго" за "РИА Новости".

"Нема светла у целом граду, да. Чекамо информацију о месту где се нешто догодило", рекао је саговорник агенције.

Украјинска војска непрестано бомбардује Херсон и критичну инфраструктуру у Херсонској области. Посебно често Оружане снаге Украјине нападају Каховску хидроелектрану и Антоновски мост који повезује обале Дњепра.

image