Свет

Функционер владајуће партије у Немачкој: Кијев ме ставио на листу терориста јер се залажем за мир

Ролф Мицених истрајава на захтеву упућеном Украјини за "више дипломатије" оптужујући и своје коалиционе партнере због "дискриминације"
Функционер владајуће партије у Немачкој: Кијев ме ставио на листу терориста јер се залажем за мирwww.globallookpress.com © © IMAGO/Christian Spicker

Вођа посланичке групе Социјалдемократске партије Немачке (СПД) у Бундестагу Ролф Мицених оптужује Кијев да га је ставио на "списак терориста" зато што је подржао преговоре између Москве и Кијева и захтевао од Кијева "више диломатије", али Украјина пориче да такав списак уопште постоји.

Мицених је, како пише "Велт", оптужио украјинску владу да га је одавно ставила на „списак терориста”: "Већ сам био иритиран због тога што ме је украјинска влада ставила на листу терориста на основу тога што подржавам прекид ватре или могућност предузимања даљих дипломатских корака, као што је прекид ватре".

Он тврди да је због тога већ раније добијао претње и да са тим "уопште није лако изаћи на крај".

Оптужбе за "ширење наратива руске пропаганде"

"Списак терориста", на коју се позива Мицених, заправо је документ који је објавио "Центар против дезинформација Савета за националну безбедност и одбрану Украјине". О документу, у којем је наведено 75 међународних личности, укључујући Мицениха, оптужених за "ширење наратива који одговарају руској пропаганди", је већ извештавано пре неколико месеци, а интернет страници на којој се он налази се више не може приступити.

Министарство спољних послова Украјине демантовало је Миценихове оптужбе. "Украјинска влада нема листу терориста", написао је портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко на Фејсбуку. "Колико ја знам, у Украјини се не води никакав поступак против Ролфа Мицениха." Николенко је додао да су све тврдње немачког политичара о томе да га украјинске власти прогањају "неистините."

Бивши украјински амбасадор у Немачкој Андреј Мелник такође је на Твитеру одбацио тврдње Мицениха. "Не постоји никаква 'листа терориста' коју је сачинила украјинска влада." Мелник је додао: "Престаните да се представљате као 'невина жртва'."

Оптужбе коалиционих партнера због дискриминације

Мицених је рекао да уколико је посвећеност прекиду ватре критеријум да се доспе на ту листу, онда би требало да буде додат и генерални секретар УН Антонио Гутереш. Он оптужује Кијев због "дискриминације" оних који, попут њега, заговарају дипломатију у циљу окончања сукоба у Украјини.

Мицених је за ову дискриминацију оптужио и коалиционе партнере СПД-а, односно Зелене и ФДП: "То иде све до наших коалиционих партнера. Супротстављам се овако ригидним мерама." 

Мицених наставља да истрајава у свом захтеву "за више дипломатије", додајући да "већина ратова није завршила на бојном пољу" већ преговорима.

image