Свет

Папа Франциско гаји "наклоност" и према Русији и према Украјини

Врховни поглавар Католичке цркве је рекао да због искуства у детињству има "наклоност" према Украјини, а да такође "веома цени руски хуманизам"
Папа Франциско гаји "наклоност" и према Русији и према УкрајиниAP © Tanjug/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

Конфликт између Русије и Украјине дубоко растужује папу Франциска, јер има велику "наклоност" према обе земље. 

"Имам велику наклоност према руском народу, а такође и према украјинском народу", казао је папа новинарима, подсећајући на своје искуство у детињству захваљујући којем је стекао наклоност према Украјини.

"Када сам имао једанаест година, био ми је близак један свештеник који је служио на украјинском, а није имао олтар, и научио ме је да служим мису на украјинском, и све ове украјинске песме", рекао је папа Франциско у свом авиону на повратку из Бахреин.

Папа је позвао на удржавање од окривљавања руског народа за непријатељство, да уместо тога за "окрутоност" у сукобу треба окривити "плећенике, војнике који иду у рат као у авантуру".

"Више волим да размишљам о томе на овај начин, јер високо ценим руски народ, руски хуманизам. Помислите само на Достојевског, који нас до данас инспирише, инспирише хришћане да размишљају о хришћанству", објаснио је он.

Папа Франциско је од избијања сукоба у Украјини крајем фебруара више пута позвао обе стране на "тренутни прекид ватре" и да преговарају о "решењима која нису наметнута силом, већ консензусном". Међутим, преговори Москве и Кијева су прекинути још у априлу. У септембру је украјински председник Владимир Зеленски званично рекао да одбија сваке преговоре с Москвом док је на власти председник Русије Владимир Путин. Тај потез је подстакнут референдумима одржаним на бившим украјинским територијама у Херсонској и Запорошкој области, као и у Доњецкој и Луганској Народној Републици.

 

image