Свет

Ким Дотком: Кина је дала Русији информацију о поруци Лиз Трас

Мултиполарни поредак са новим финансијским системом је неизбежан, а на Америци је да прихвати да више не може да влада светом, пише бизнисмен
Ким Дотком: Кина је дала Русији информацију о поруци Лиз Трасwww.globallookpress.com © Fiona Goodall / Stringer

Највероватније је Кина та која је Русији предала обавештајне податке о томе да је порука "готово је" бивше британске премијерке Лиз Трас послата убрзо након саботаже Северног тока, сматра финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком.

Шеф руске Спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин јуче је саопштио да је добио "индиректну потврду" да је порука Трасове коју је она наводно послала америчком државном секретару Ентонију Блинкену била управо о саботажи Северног тока, а Дотком истиче да је напад на уређаје британске владе и повезане налоге прост за хакере кинеске владе, за које каже да могу да приступе највећем броју уређаја и сервера који су повезани на Интернет.

Он наводи да су сајбер способности Кине такве да се чак и Сједињене Америчке Државе жале на велики губитак података услед кинеских сајбер напада.

"Погледајте само страх САД од "Хуавеја". Након цурења америчког дигиталног шпијунског арсенала и сајбер метода са хиљадама докумената које су објавили Едвард Сноуден и "Викиликс" почела је глобална трка у сајбер наоружању. Конкуренти америчких обавештајних служби значајно су унапредили своје способности. Резултат: Кина сада доминира сајбер простором", пише Дотком на Твитеру.

Бизнисмен напомиње да је питање о одговорнима за дизање у ваздух гасовода Северни ток било најозбиљније питање у обавештајним круговима од напада 11. септембра 2001. године, али додаје да је "завладао шок" када је стигао одговор обавештајних агенција да су починиоци пронађени због две речи - "готово је".

"Сада имамо потврду од шефа руске Спољне обавештајне службе да је порука "готово је" стварна. Можда је он кредибилнији од америчких колега које су толико пута ухваћене у лажима? Следеће велико питање је: Како ће Русија одговорити? Најпаметнији потез је не радити ништа", истиче Дотком.

"Зашто? Зато што Русија побеђује. Медији вам то не говоре, али независни војни стручњаци су сагласни да ће Украјина пасти након предстојеће зимске офанзиве са новим руским појачањима, без обзира на то колико оружја САД и НАТО буду послали ономе што буде остало од украјинске војске", процењује он.

Дотком додаје да сви знају ко је уништио Северни ток, те да све више држава Русију и Кину види као рационалне актере, као и да БРИКС добија све већу подршку.

"Мултиполарни поредак са новим финансијским системом је неизбежан. Што више САД буду ескалирале сукоб са Русијом и Кином око светске доминације, то више убрзавају сопствену пропаст. Већини нација се допада концепт да имају право гласа у међународним пословима у мултиполарном поретку са мултинационалном резервном валутом подржаном реалном имовином", наводи бизнисмен.

Дотком анализу закључује питањем да ли ће Америка прихватити чињеницу да не може да влада светом или ће уништити свет јер не не може да прихвати да је живот на штету других завршен.

Раније је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова поручила да Велика Британија треба да прокоментарише тврдњу да је Трас послала контроверзну поруку, јер "милиони људи широм света имају право да знају шта се десило са светском енергетском безбедношћу" и да ли су САД и Велика Британија одиграле улогу у нападу.

image