Русија

Медведев: Украјинци жале што не могу да употребе нуклеарно оружје против Руса

Тежње Кијева да обнови нуклеарни програм су један од разлога специјалне војне операције Русије, поручио бивши руски председник
Медведев: Украјинци жале што не могу да употребе нуклеарно оружје против Русаwww.globallookpress.com

Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев рекао је данас да Украјинци жале што не могу да употребе нуклеарно оружје против Руса.

Бивши председник Русије написао је на ВКонтакту да би "отрцане марионете из инфериорне државе" са "ђавољским задовољством" употребиле нуклеарно оружје против Русије и својих сопствених грађана, алудирајући на чињеницу да је кијевски режим незадовољан што нема свој нуклеарни арсенал и што је 1994. потписао Будимпештански меморандум о неширењу нуклеарног оружја.

За тим, како је навео Медведев, су жалили сви украјински лидери, почевши од првог председника независне Украјине Леонида Кравчука, па до "наркотичног негативца", актуелног председника Украјине Владимира Зеленског.

"Они би га са ђаволским задовољством употребили против нас и својих грађана. То су недвосмислено наговестили претећи да ће обновити нуклеарни програм. То је касније и био један од разлога за покретање специјалне војне операција", објаснио је Медведев.

Почетком фебруара Зеленски је на Минхенској конференцији за безбедност спомињао могућност обнове нуклеарног програма и додао да је за то потребно сазвати све земље које су потписале споразум 1994. године, како би те државе могле да гарантују Кијеву безбедност. Договор су осим Русије и Украјине потписали и Уједињено Краљевство и САД.

Зеленски је претио да ће, уколико земље гаранти споразума не одобре обнову програма, договор поништити и сматрати га неважећим.  

Свега неколико дана након тога, 24. фебруара, Москва је започела специјалну војну операцију у циљу одбране свог становништва на тадашњим територијама Украјине. 

image