Економија

Британска помоћ за украјинске избеглице под знаком питања

Тражећи начине да "закрпи" буџетску рупу од 50 милијарди фунти, влада Велике Британије разматра укидање финансирања програма удомљавања избеглица из Украјине
Британска помоћ за украјинске избеглице под знаком питањаAP © Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Помоћ коју од државе добијају Британци који у своје домове приме украјинске избеглице, могла би да буде укинута у борби новог тима у Даунинг стриту 10 са све већим финансијским проблемима.

Британски премијер Риши Сунак и министар финансија Џереми Хант очајнички траже начине да запуше рупу у буџету тешку 50 милијарди фунти, наведено је у чланку британског "Мејл онлајна".

Једна од могућности уштеде које се разматрају како би се избегло подизање пореза је укидање помоћи пројекту "Домови за Украјинце".

Они Британци који приме украјинске избеглице у своје домове, добијају месечно од државе 350 фунти, износ који је сада под знаком питања због мера штедње. Незванично, бројни сектори, програми и пројекти тренутно су под лупом званичника како би се проценило да ли су могуће уштеде науштрб неких од њих. Извори "Мејла" су потврдили да је међу њима и онај који се односи на скућавање украјинских избеглица.

Преко овог програма у Велику Британију је дошло више од 102.000 Украјинаца, званични су подаци. Њихови станодавци у обавези су да их приме на најмање шест месеци, с тим што, према изјавама надлежних, већина нема ништа против да они остану и дуже од тог рока.

Ипак, упозорава се да треба бити свестан да трошкови живота вртоглаво расту, што може бити посебан изазов. Избеглице су радно способне или су на школовању, а помоћ примају од првог дана, рекао је "Мејлу" неименовани саговорник из владе.

Према проценама Уницефа, очекује се да ће више од 800.000 људи напустити Украјину ове зиме.

image