Свет

Сорош, Рокфелер и Бајден финансирају опозициони медиј у Будимпешти

Фондација за отворено друштво, Рокфелерова фондација и Бајденова администрација стоје иза "опозиционог медија" који отвара канцеларију у Мађарској
Сорош, Рокфелер и Бајден финансирају опозициони медиј у Будимпештиwww.globallookpress.com © Ron Adar

"Интерњуз", организација која има за циљ да подржи "независне медије" широм света, наводно отвара филијалу у Мађарској уз помоћ средстава која јој је доделила Бајденова администрација, наводи мађарски лист "Пешти Шрацок".

Организација која делује у оквиру Глобалног форума за развој медија такође добија средства од Фондације за отворено друштво Џорџа Сороша, Фондације Рокфелер и разних технолошких гиганата из Силицијумске долине.

Мађарски лист своје наводе поткрепљује бројним огласима за посао на веб-страни "Интерњуза", где се траже особе "за пројекат који финансира америчка влада" који ће бити базиран у главном граду Мађарске.

Америчка влада је већ покушавала да подржи такозване независне медије у Мађарској 2017. године, што је наводно прекинула администрација председника Доналда Трампа.

Међутим, по истеку Трамповог мандата, САД настављају да врше притисак на Мађарску, а односи између демократа Џозефа Бајдена и мађарске конзервативне странке Фидес Виктора Орбана погоршали су се од 2021. године.

Америчка амбасада у Мађарској прошлог месеца објавила је видео на Твитеру у којем оптужује високе мађарске коментаторе које "финансира влада" да дају "оштре антизападне и антиамеричке изјаве".

Треба подсетити да је Мађарска 2017. усвојила закон којим се налаже невладиним организацијама које добијају више од 21.615 евра годишње из иностранства да то пријаве судовима и да се у онлајн и штампаним издањима идентификују као организације финансиране из иностранства.

image