Свет

Видодо: Имам снажан утисак да Путин неће доћи на самит Г20

Недељама се спекулише о томе да ли ће председник Русије присуствовати скупу на Балију
Видодо: Имам снажан утисак да Путин неће доћи на самит Г20www.globallookpress.com © The Presidential Office of Ukrai/ThePresidentialOfficeUkraine

Председник Индонезије Џоко Видодо изјавио је да верује да руски лидер Владимир Путин неће присуствовати самиту Групе 20 најразвијених земаља (Г20) на Балију.

Видодо, који је и домаћин самита, за "Фајненшел тајмс" је рекао да "има снажан утисак" да Путин неће доћи на догађај који представља први сусрет лидера најбогатијих земаља од почетка специјалне војне операције у Украјини.

Нагласио је да је Русија и даље позвана на самит, као и да се Џакарта нада да ће олакшати дијалог између држава. Према његовим речима, веома забрињавајући пораст међународних тензија могао би да засени самит.

"Г20 не сме да буде политички форум. Мора да буде посвећен економији и развоју", истакао је Видодо.

Изјава председника Индонезије уследила је након што су Сједињене Америчке Државе одбиле понуду индонежанских званичника да организују билатерални састанак Путина и америчког председника Џозефа Бајдена на том догађају.

Већ недељама се спекулише о томе да ли ће председник Русије присуствовати скупу на Балију, усред појачаних тензија између Москве и западних сила због ситуације у Украјини. И сам Путин је прошлог месеца рекао да ће "Русија дефинитивно бити представљена на високом нивоу", а да ће размислити о томе да лично присуствује.

Ако руски председник одлучи да ипак дође на Бали, то би био његов први састанак са Бајденом и другим лидерима НАТО-а од почетка специјалне војне операције у Украјини. Од фебруара су земље алијансе пружиле десетине милијарди долара војне подршке Украјини и увеле безброј економских санкција Москви.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је у понедељак изјавио да ће следеће недеље саопштити да ли ће Путин ићи на самит Г20 или не. Претходно је Министарство спољних послова Индонезије саопштило да је до сада учешће на самиту потврдило 17 националних лидера.

Председник Украјине Владимир Зеленски такође је позван на самит, иако та земља није чланица Г20, али је рекао да неће присуствовати ако Путин дође.

image