Спорт

Мијатовић: Руским спортистима је нанета велика неправда

Фудбалска репрезентација Русије је изборила учешће у баражу за Светско првенство у Катару, али је одлуком челника ФИФА, избачена из свих међународних такмичења, баш као и Југославија 1992. године.
Мијатовић: Руским спортистима је нанета велика неправдаGettyimages.ru © Tullio M. Puglia / Stringer

Легенда Реал Мадрида Предраг Мијатовић у разговору за хрватски "Индекс" рекао је да је руским спортистима, баш као и онда југословенским нанета велика неправда.

"Нејасно ми је да једна нација, препуна фантастичних спортиста кроз историју, не сме учествовати ни на једном такмичењу. Због чега? Kакве везе руски спортисти имају с политиком? Јасно ми је да политичке одлуке могу бити усмерене ка неким другим сферама социјалног живота и са тим се апсолутно слажем, али спорт пустите на миру", рекао је Мијатовић, па потом наставио:

"Ти су људи читав свој живот уложили у спорт, крваво су тренирали и сад им неко не допушта да се баве оним што најбоље раде. Зашто? Зато што бране боје неке земље, па због тога? Не разумем. Потпуно нелогична и глупа одлука и да се питам, а не питам се, спорт би сигурно био изузет из свих пакета санкција некој држави јер је ово потпуни апсурд."

Некадашњи нападач ни данас није преболео забрану одласка његове репрезентације 1992. на Европском првенству у Шведској.

"Тада сам мислио исто што мислим и данас. То је једна велика неправда према спортистима. Спорт је нешто најчистије на свету, спорт је такмичење, спорт је тражење себе кроз једну здраву атмосферу. Kакве везе има политика са спортом? Kакве везе имају политичке одлуке са спортом? Ко то има право да спортистима једне земље забрани да се такмиче због неких политичких одлука с којима они немају ништа? То је потпуни апсурд", рекао је Мијатовић.

image