Свет

Шпијунски софтвер "Пегаз" дивља у Европи

ЕУ нема никакав надзор над коришћењем софтвера за шпијунирање политичара
Шпијунски софтвер "Пегаз" дивља у ЕвропиAP © Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Државне организације широм ЕУ несметано користе шпијунски софтвер "Пегаз" (Pegasus) како би надгледале политичаре и новинаре, без икаквог надзора, преноси "Блумберг".

Извештај о употреби шпијунског софтвера саставила је посланица Европског парламента Софија Хелена ин д Велд. У њему се наводи да се "са сигурношћу претпоставља да су све земље чланице ЕУ купиле један или више комерцијалних шпијунских производа типа "Пегаз", који је развила израелска 'НСО груп'".

"Пегаз" се продаје широм света наводно за потребе борбе против тероризма и организованог криминала. Програм може да шпијунира "aјфон" и "aндроид" паметне телефоне, да снима разговоре, чита податке о локацији и тајно активира камеру. Информатичари тврде да практично не постоји одбрана од ове врсте шпијунског софтвера.

"Не постоји никакав значајан европски надзор да би се обуздала илегална употреба моћног шпијунског софтвера против појединаца, нити се надгледа трговина овом дигиталном робом", написала је ауторка извештаја, посланица Европског парламента Софија Хелена ин д Велд.

Објављивање овог документа долази непосредно после афере "грчки вотергејт", односно употребе софтвера "Предатор" за праћење политичара. Након тог случаја, влада Грчке планира да усвоји закон по којем се страним приватним компанијама забрањује коришћење шпијунских софтвера. 

Хеленин извештај на 159 страна детаљно разлаже утабани пут дистрибуције софтвера за шпијунирање.

По том извештају, Кипар и Бугарска су служили као извозни центри за шпијунски софтвер. Ирска је нудила повољне фискалне аранжмане наручиону услуга, а Луксембург је служио као банкарски центар.

У извештају се наводе и досадашњи случајеви шпијунирања опозиционих политичара - шефа социјалдемократске странке ПАСОК у Грчкој Никоса Андрулакиса и лидера опозиционе странке Грађанска платформа у Пољској Кшиштофа Брејзе.

image