Свет

Чавушоглу: Шведска и Финска не чине довољно за приступ у НАТО

Турски министар спољних послова исказао је сумњу у мере које су две земље предузеле поводом свог приступа алијанси
Чавушоглу: Шведска и Финска не чине довољно за приступ у НАТОwww.globallookpress.com © Sha Dati/XinHua

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу изјавио је данас да Шведска и Финска не чине довољно како би испуниле захтеве Турске за одобравање њиховог приступа НАТО алијанси.

"Обе земље су предузеле одређене мере, али је у овом тренутку тешко оценити јесу ли оне испуниле своје обавезе," указао је он.

Шведска ће заузети чвршћи став у борби против тероризма, најавио је нови премијер те земље Улф Кристерсон током данашње посете Турској, чији је циљ да умилостиви председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Верујем да ће нова влада заузети још чвршћи став поводом захтева за приступ НАТО-у," указао је Кристерсон данас и додао да "је борба против организованог криминала у вези са тероризмом" један од главних приоритета нове владе.

Турска и Мађарска једине су две земље које се и даље нису изјасниле поводом приступа двеју нордијских земаља у НАТО алијансу. Будући да приступ нових чланица морају да одобре све земље у алијанси, било која од ове две земље може спречити намере Финске и Шведске да се прикључе НАТО-у.

Шведска и Финска су формално поднеле захтев за придруживање НАТО-у у јуну ове године, а та одлука је подстакнута руском специјалном војном операцијом у Украјини.

Турска је прво блокирала почетак процеса разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре. Турска је заузврат повукла своје примедбе на улазак ове две европске земље у НАТО.

Услов Анкаре да одобри приступ Шведске у НАТО јесте да та земља изручи курдске сепаратисте који су оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године и који се у турској терете за тероризам, али и да укине рестрикције на трговину оружјем са Анкаром.

"Председник Ердоган је оценио да ће кораци које буду предузеле Шведска и Финска одредити којом брзином ће ићи процес уласка у НАТО и када ће бити завршен", саопштило је турско председништво прошле недеље.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је након своје скорашње посете Истанбулу да су Шведска и Финска испуниле захтеве Турске поводом пријема у Алијансу. 

"Видимо неке позитивне кораке, посебно укидање ембарга на оружје и промене у законодавству. Али ово није испуњење свих услова", одговорио је Чавушоглу Столтенбергу током исте конференције за новинаре.

image