Свет

ИСПРАВКА Столтенберг: Сви желе да се овај рат заврши

Наш портал пренео је писање портала Спутник Србија 8. новембра 2022. године са изјавама генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга у оквиру Самита Уједињених нација о климатским променама
ИСПРАВКА Столтенберг: Сви желе да се овај рат завршиwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard

Вест је објављена под насловом "Столтенберг: Ако Украјина пристане на руске захтеве то би била катастрофа", а фект-чекинг портал Раскринкавање.ба утврдио је да се у чланцима изјаве генералног секретара НАТО-а, са Самита Уједињених нација о климатским променама, тумаче као "жеље" као и да се представљају као став овог војно-политичког савеза. Тиме се имплицира и умешаност Савеза у сукоб у Украјини.

У оригиналном тексту, који је портал РТ Балкан пренео под насловом "Столтенберг: Ако Украјина пристане на руске захтеве то би била катастрофа" истиче се да је "генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао да Алијанса не жели прекид ватре у Украјини под руским условима, јер би то, према његовим речима, послало сигнал да употреба силе води ка постизању политичких циљева", а овакво преношење изјаве није било егзактно, јер он није ни у једном тренутку причао о "жељама" савеза НАТО, већ је појаснио зашто би прекид ватре под руским условима, у том тренутку, био катастрофалан за Украјину и опасан за друге земље.

Како се истиче, он ни у једном тренутку није одговорио на питање "зашто Запад не жели да тражи прекид ватре у Украјини", и то је портал Спутњик манипулативно интерпретирао у тексту.

Такође, погрешно је интерпретирано и да је "Столтенберг уверио да северноатлантски блок и даље жели да оконча рат", јер како се истиче у анализи портала Раскринкавање.ба, он је поновио да НАТО није укључен у рат, те остаје нејасно зашто је Спутњик устврдио да је Столтенберг рекао да тај савез "жели да оконча рат у Украјини".

Заправо, Столтенберг је нагласио да "сви желе да овај рат заврши".

"Сви желе да се рат заврши, али ако Украјина престане да се бори, онда ће престати да постоји као независна нација. Ако Русија престане да се бори, имаћемо мир", објаснио је генерални секретар, не мислећи у овом контексту на "жеље" НАТО савеза како је представљено у тексту, већ је давао коментар на ситуацију у Украјини.

"Украјина се брани. НАТО, НАТО савезници нису стране у сукобу, али подржавамо Украјину у придржавању права на самоодбрану које су формирале УН", рекао је Столтенберг.

Дакле, Столтенберг никада није био упитан за "жеље" НАТО савеза и тврдња да "НАТО не жели да прекид сукоба" је манипилација.

Овом приликом се извињавамо читаоцима због преношења непроверених информација.

image