Русија

Антонов: Ми не почињемо рат, него завршавамо. Само је питање докле су САД спремне да иду

Руски амбасадор у САД упозорава да украјинске власти припремају саботажу користећи "прљаву бомбу" као и провокацију у нуклеарној електрани
Антонов: Ми не почињемо рат, него завршавамо. Само је питање докле су САД спремне да идуGettyimages.ru © Justin Sullivan / Staff

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је да украјинске власти спремају саботажу употребом "прљаве бомбе" или провокацију у нуклеарној електрани, преносе РИА Новости.

"Данас смо суочени са претњом радијацијске катастрофе. Кијев припрема планове да изврши саботажу помоћу "прљаве бомбе". Детонација таквог уређаја имаће размере упоредиве са деловањем нуклеарног оружја ниског учинка. Ударни талас ће распршити радиоактивне материје у растојању до неколико хиљада квадратних метара. Контаминиране територије ће се претворити у зону искључења на 30-50 година", упозорава руски дипломата.

Према његовим речима, "задатак стварања прљаве бомбе поверен је двема украјинским организацијама".

"Рад је у завршној фази. Кијев има неопходну производну базу и научно-технички потенцијал, резерве уранијума-235 и плутонијума-239, који су главна компонента нуклеарног пуњења", напомиње Антонов.

Додаје да је још опаснији сценарио, који разрађује Кијев, "спровођење провокације у нуклеарним електранама које се налазе на територији коју контролише Украјина, као и чињеница да би то могло да доведе до несреће упоредивом са катастрофама у Чернобиљу и Фукушими, од којих се свет још није опоравио".

Украјина не одлучује о својој судбини

Антонов је оценио да "Русија сматра да се центар одлучивања о судбини Украјине налази било где, само не у границама ове земље и да је то постало јасно када је Кијев у марту поништио све договоре постигнуте током контаката са Москвом".

"Центар одлучивања о судбини Украјине налази се било где, само не у Кијеву. У то су се сви могли уверити у марту, када је један повик из Вашингтона био довољан режиму Зеленског да поништи све договоре постигнуте током интензивних контаката између две земље", рекао је Антонов, одговарајући на питање зашто америчко руководство избегава дијалог са Москвом о ситуацији у Украјини.

Руски амбасадор је такође изразио збуњеност тезом коју промовише Вашингтон да америчка администрација "неће разговарати са Русијом о Украјини без учешћа саме Украјине".

"Често чујемо да је на Кијеву да одлучи у ком тренутку ће сести за преговарачки сто. Није јасно чега је више у овим речима - лицемерја или неспремности да признају сопствене грешке", поручио је Антонов.

Претња од нуклеарног сукоба

Како наводи руски дипломата, "Русија свим силама покушава да допре до међународне заједнице, да их упозори на претњу".

"У Вашингтону наша упозорења одбацују, називајући их лажним и неоснованим. Јасно је да је циљ украјинских власти да прикрију провокацију и употребу тактичког нуклеарног оружја од стране Русије претварајући се да су жртве, и на тај начин директно увлаче САД и НАТО у сукоб. Лицем у лице да суоче нуклеарне силе", истиче Антонов.

Додаје да у међувремену, "САД настављају да се претварају да не виде ове опасне трендове и да тим прикривањем режима у Кијеву постају спонзори и саучесници нуклеарног тероризма".

Антонов је рекао да "апеле Москве Вашингтону да се предомисли, америчка администрација само игнорише".

"Све чешће чујемо непромишљене и провокативне изјаве. Најбољи пример за то су недавне изјаве команданата 101. ваздушно-десантне дивизије америчке војске о њиховој решености да се одмах укључе у борбе на територији Украјине. Међутим, такви напади не би требало да нас више изненађују, јер жеља да се нашој земљи нанесе стратешки пораз званично је уписана у ажурирану Стратегију националне безбедности САД. Ми не почињемо рат. Ми га завршавамо. Само је питање докле су САД спремне да иду. Да ли ће моћи да се зауставе на опасној линији?", рекао је Антонов.

Дипломата подсећа да "више од осам година режим у Кијеву доследно истребљује становништво Донбаса".

"Неонацизам, русофобија, масовна кршења људских права постали су срж политике украјинских власти. Оне који говоре и мисле на руском називају 'нељудима' и позивају их да се извуку. А оне који се не слажу са кијевским режимом једноставно уништавају. Спроводи се геноцид над руским говорним становништвом у свим његовим манифестацијама. Нећемо заборавити на зверства у Одеском Дому синдиката, када су нацисти живе спаљивали невине људе.Поставите себи питање: да ли бисте оставили своје сестре и браћу да их растурају они чија је идеологија нацизам? Да ли бисте мирно спавали знајући да живот најмилијих може престати сваког тренутка?", напоменуо је Антонов.

О позицији Запада

Према његовим речима, 24. фебруара "једину исправну одлуку донело је руско руководство – да покрене специјалну војну операцију".

"Његови задаци су демилитаризација и денацификација Украјине. Ослобађање људи од репресија кијевског режима", објашњава дипломата.

По Антоновљевом мишљењу, Запад је ово схватио као задирање у "поретак заснован на правилима" који је он измислио.

"Поставили су себи циљ да очувају своју пољуљану хегемонију по сваку цену. Вашингтон и његови савезници претворили су Украјину у главну антируску одскочну даску", оценио је руски дипломата.

С тим у вези, он скреће пажњу на чињеницу да су од почетка специјалне војне операције САД Кијеву пружиле војну помоћ у износу од 17,9 милијарди долара.

"Западно лицемерје кулминирало је игнорисањем речи Зеленског о његовој намери да врати земљу у нуклеарни статус. Свет је задрхтао, али Запад је учинио све да ове изјаве утопи у ток антируске пропаганде", додаје Антонов.

САД профитирају у украјинском сукобу продајом оружја

Антонов је истакао да су Сједињене Америчке Државе економски заинтересоване да воде рат на исцрпљивање са Русијом од стране Украјинаца, настојећи да "скину кајмак" од страних залиха оружја.

"Бела кућа не може да избегне одговорност за одуговлачење сукоба и смрт невиних људи. Међутим, САД настављају са изузетном упорношћу да се придржавају тактике рата до исцрпљивања. Исцрпљујући све - Украјинце, Русе, Европљане. Као и обичне Американце. Како кажу, рат са Русијом 'до последњег Украјинца', нагласио је дипломата.

Према његовим речима, главни разлог за такву линију понашања САД су економски интереси.

"Зашто се то дешава? Постоји више разлога за то, један од њих је присуство економског интереса. Жеља да се "скине кајмак" кроз масовну продају војних производа, залиха течног природног гаса: али само пословно, ништа лично", нагласио је Антонов.

Након што је председник Владимир Путин најавио почетак специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара, Запад је увео огромне санкције Русији и повећао снабдевање наоружањем и војном опремом вредним милијарде долара.

Москва је више пута изјављивала да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб у Украјини, а транспорт наоружања постаје легитимна мета руске војске.

Америка покушава да окрене друге земље против Русије говорећи о "Армагедону"

Руски дипломата је рекао да изјаве америчке администрације о наводном "приближавању Армагедона су неосноване и опасне и имају за циљ да подстакну што већи број земаља против Русије".

"Застрашивање светске заједнице 'приближавањем Армагедона' је неосновано и опасно. Гласне изјаве које долазе из Сједињених Америчких Држава, па чак и од председника Џоа Бајдена, имају једини циљ - окренути што више држава против Русије", оценио је Антонов.

Како је приметио шеф руске дипломатске мисије, "у Вашингтону, окрећући све наопачке, оптужују Москву за неодговорну реторику, али ако се погледају чињенице, Русија никоме не прети нуклеарним оружјем".

"Напротив, настојимо да спречимо развој ситуације по неконтролисаном сценарију. Руски званичници и председник Русије лично су у више наврата потврдили да нећемо користити нуклеарно оружје, укључујући и тактичко", нагласио је руски амбасадор.

Антонов је додао да је свет већ чуо изјаве о спремности на употребу нуклеарног оружја не од Русије, већ од савезника Вашингтона, Велике Британије, од њене бивше премијерке Лиз Трас.

"Овакве изјаве су изузетно опасне. Поготово када разговор о употреби оружја за масовно уништење заправо постане норма. То умањује опрез у главама оних лидера на Западу који доливају уље на ватру украјинског сукоба", поручио је руски дипломата.

САД су замрзнуле дијалог са Русијом о стратешкој стабилности

Руски дипломата је навео да су "САД замрзнуле дијалог са Русијом о стратешкој стабилности и да не предузимају никакве кораке да га обнове, као и да је поверење између две земље изузетно нарушено".

"Дијалог о стратешкој стабилности који је покренут 2021. године, у оквиру којег се разговарало о могућим споразумима je замрзнут на иницијативу америчке стране. Вашингтон не предузима никакве практичне кораке да га обнови. Поверење је нарушено, а сарадња, чак и по питањима од заједничког интереса, урушена. Поверење више не постоји. Комуникација између страна је ограничена и углавном сведена на дискусију о техничким проблемима ", рекао је Антонов.

Руско-амерички преговори о стратешкој стабилности одржани су у Женеви у јануару. Тема разговора су биле безбедносне гаранције које је Москва тражила од НАТО-а да се неће ширити на исток, за шта је шеф руске делегације Сергеј Рјабков рекао да је то "апсолутни императив".

Руски амбасадор у Вашингтону се осврнуо и на живот запослених у руској амбасади у САД, рекавши да њихове породице редовно добијају претње, као и да су свакодневно суочени са покушајима да се блокира рад дипломатског представништва.

"Што се тиче претњи, оне заиста нису неуобичајене. Злонамерници покушавају да застраше дипломате и њихове породице на све начине, мејлом, путем друштвених мрежа", рекао је он и додао да амерички Стејт департмент може без објашњења да забрани руским дипломатама да напусте Вашингтон.

"Да би напустиле град, све дипломате сада треба да наведу Стејт департменту тачну руту кретања недељу дана или две унапред. Штавише, Американци могу да одбију њихов захтев без навођења разлога. Руси су принуђени да раде под условима бројних ограничења која константно измишља земља домаћин", закључио је руски дипломата.

image