Србија и Балкан

Вучић: Србија не одустаје од Бриселског споразума

Приликом уручења одликовања српским полицајцима Ненаду Ђурићу и Александру Филиповићу, председник Србије опет затражио формирање Заједнице српских општина
Вучић: Србија не одустаје од Бриселског споразума

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Београду, након одликовања полицајаца са Косова и Метохије Ненада Ђурића и Александра Филиповића, да Србија не одустаје од Бриселског споразума и никада не повлачи своје потписе. Додао је да је сада време да се примене и друга два потписа са Бриселског споразума и да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

"Суштина је да је њихов ред  да испуне Бриселски споразум, а за Србе не мора да се брине. Наша реч је више значила него потпис приштинске стране и потпис ЕУ", рекао је председник.

Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара каква је будућност Бриселског споразума.

"Тамо постоје три потписа, а не један. Један је премијера Дачића, један албанског представника из Приштине, један је ЕУ. Дачићев потпис, сви ми Срби смо поштовали и извршили смо све што је требало да извршимо. Сада је време да се отелотворе друга два потписа”, прецизирао је Вучић и додаје да то значи формирање ЗСО.

Срби би одмах прихватили неутралне таблице

Председник Србије је поручио Међународној заједници и представницима привремених приштинских власти да не говоре да у споразуму "пише што не пише".

"Причу око таблица сте апсолутно измислили. Пролонгирање од 12 месеци, такође. Пошто је прошло два месеца, рекли сте још 10. А то се односи на КС таблице, а не РКС таблице. Ми хоћемо КС таблице, то су статусно неутралне таблице”, рекао је председник и поручио да би их Срби са Косова и Метохије одмах прихватили.

Одговарајући на питање да ли планира да иде у Париз и састане се са Емануелом Макроном рекао је да би требало, али да се никада не зна.

Приштина планирала инциденте на северу Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да реакције Приштине говоре да су све време планирали и желели инциденте и сукобе на северу КиМ, као и понижење српског народа и поручио да кога год да Аљбин Курти доведе на места Срба који су се повукли из косовских институција, не могу све да их замене.

Најавио је да ће се током викенда у Паризу састати са европским званичницима, и подсетио да је отказао посету Египту, као и Катару и да неће ићи на отварање фудбалског првенства нити пратити утакмице наше репрезентације због ситуације у земљи.

"У Париз морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ, да видимо шта можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што Приштина ради. Њихове реакције говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукоб, као и понижење српског народа. Не одустају од противправне пререгистрације возила", рекао је Вучић.

"У Паризу ћу се састати са Борељом и Лајчаком за викенд, верујем и са председником Макроном, као и са министром спољих послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава 'Форум за мир'", најавио је.

Јасна порука из Косовске Митровице 

Вучић је данас у председништву Ненаду Ђурићу доделио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, а капетану Филиповићу Златна медаља за храброст "Милош Обилић".

Позивајући се на речи српског нобеловца Иве Андрића, Вучић је истакао "Косовски завет који се дише и мисли". Опоменуо је да поступамо као људи и додао да нема изговора да се понашамо другачије.

"Јасна порука послата из Косовске Митровице је да смо свој на своме", истакао је Вучић.

Обраћајући се награђенима истакао је њихову мирну и сталожену акцију, на коју треба да буду поносни. Њоме баштине узвишени идеал слободе, прецизирао је председник.

"Због ваших дела, Србија је у Косову и Косово је у Србији", изјавио је српски председник.

Председник Србије је најавио да ће Ђурић и Филиповић радити у државним органима Србије и нагласио да ће се држава побринути за 3.000 и 3.500 људи колико их се повукло из косовских институција.

"Њихова будућност је одлична. Радиће у државним органима Србије, свакако неће имати нижа примања, напротив. Радиће свој посао, за своју земљу, свој народ. Неће бити пензионисани, неће бити на улици", рекао је Вучић.

image