Србија и Балкан

Немачка рампа за усташке песме: Забрањен рад хрватске телевизије

Одлуку о забрани емитовања програма донело је Веће за електронске медије
Немачка рампа за усташке песме:  Забрањен рад хрватске телевизијеwww.globallookpress.com © Malte Ossowski/SVEN SIMON

Телевизији хрватске дијаспоре са седиштем у Немачкој забрањено је емитовање програма, због емитовања усташких песама, преноси Танјуг.

Одлуку о забрани емитовања програма је донело Веће за електронске медије (ВЕМ), а након што ЦРОТВ ХД није доставила затражене снимке емитованог програма.

Снимци емитованог програма су затражени од ове телевизије на основу добијених притужби грађана због емитовања усташких песама.

"Агенција за електронске медије (АЕМ) примила је притужбу грађана у којој се наводи спорни програм. АЕМ је затражио снимке да би могао да утврди да ли се ради заиста о кршењу Закона о електронским медијима. Међутим, на службени упит Већа, пружалац их није доставио", речено је "Хини" из АЕМ-а.

Додаје се да је, с обзиром на наведено, утврђено да пружалац медијске услуге више не испуњава техничке услове преноса аудиовизуалног и/или радијског програма.

Седиште фирме је у немачком граду Ханау, а осим телевизијског програма на интернету програм емитује и на Хрватском радију Франкфурт.

На службеним страницама Телевизије хрватске дијаспоре  наводи се да њихова концесија за ИПТВ кабл сателитску дистрибуцију важи 10 година, од 17. јуна 2021. године, као и да ју је издала Агенција за електронске медије Загреб.

Занимљив је податак да се као власник ове телевизије појављује извесни Дарио Козјак, који је 2019. године био осуђен за превару, јер се престављао као уредник непостојећих телевизије и радија у Франкфурту и понављао дело "привредног криминала" од 2017. године. 

Козјак је, како је објавио хрватски "Вечерњи лист", преко својих фејсбук страница и неколико мејл адреса које су носиле име непостојећих медија слао измишљене информације и тешке клевете на рачун оних који су писали о његовим преварама и манипулацијама.

Након подношења кривичне пријаве против Козјака, немачка полиција савезне државе Хесен месецима је покушавала да га пронађе на раније пријављеним адресама у Франкфурту, Мајнталу и Ханауу. На крају су га пронашли,како суизвестили медији, а суд у Ханауу га је осудио не због поднете кривичне пријаве, већ због понављања ранијих радњи из области привредног криминала.

image