Свет

Још један бизаран потез еколошких активиста: Залепили руке на чувену слику Ендија Ворхола (ВИДЕО)

Активисти нису објаснили шта им је Енди Ворхол скривио и чиме су његова дела заслужила да буду мета сулудих егзибиција
Још један бизаран потез еколошких активиста: Залепили руке на чувену слику Ендија Ворхола (ВИДЕО)www.globallookpress.com © AP Photo/Eric Risberg, File

Еколошки активисти залепили су руке на слику Ендија Ворхола у Националној уметничкој галерији у Канбери, што је најновија епизода у низу протеста бораца против климатских промена који своје незадовољство изражавају бесмисленим нападима на ремек-дела.

Ворхолова "Кемпбелова супа" нашла се на мети демонстраната групе "Стоп субвенцијама за фосилна горива" (СтопФФС) који тврде да овим потезом шаљу поруку аустралијској влади.

Две чланице групе залепиле су руке на ремек-дело поп-арта, које је срећним околностима било заштићено стакленим рамом и није претрпело оштећења.

"Енди Ворхол је култном серијом радова приказао лудило конзумеризма, а данас је капитализам помахнитао. Породице су принуђене да бирају да ли ће купити лекове или храну за децу, док истовремено енергетске компаније убиру рекордне добити. Међутим, влада наше земље издваја 22.000 долара сваког минута како би субвенционисала индустрију фосилних горива", рекла је активисткиња Бони Касен.

Међутим, није објаснила шта им је Енди Ворхол скривио и чиме су његова дела заслужила да буду мета сулудих егзибиција.

Аустралијска галерија се огласила кратким саопштењем у којем се наводи да је у току процена инцидента у сарадњи са федералном полицијом ове државе. Портпарол полиције изјавио је да нико од активиста није ухапшен.

Музеји широм Европе приморани су да пооштре безбедоносне мере због сличних, необјашњивих подухвата еколошких активиста.

Италијански активисти су прошле недеље бацили супу од грашка на слику "Сејач" Винсента ван Гога, а потом се лепком залепили за зид. Ово није први напад на Ван Гогова платна због употребе фосилних горива и питања глобалног загревања. Прошлог месеца чувена слика "Сунцокрети" претрпела је мања оштећења када је на њу бачена супа у лондонској Националној галерији.

Неколико музеја у Немачкој увело је забрану уношења торби и јакни, а мере безбедности појачали су и чувени француски Центар Жорж Помпиду и шпански народни музеј уметности Прадо.

image