Свет

Наставља се рат Француске и Италије око миграната

Француска негодује због одлуке владе Ђорђе Мелони да у своје луке не прима бродове са мигрантима
Наставља се рат Француске и Италије око мигранатаwww.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago

Француска и Италија настављају сада већ стару игру пребацивања илегалних имиграната у комшијско двориште пошто је Париз осудио "неприхватљиво понашање" Рима, који није дозволио броду "Оушн вајкинг" да искрца 234 миграната у некој од његових лука, док и он сам одбија да их прими.

Пошто је Италија одбила захтев да прими мигранте, невладина хуманитарна организација "СОС Медитеран", којој припада брод "Оушн вајкинг", тражила је од Француске да за пријем миграната одреди неку од својих лука, али Париз то још није учинио.

"Брод се тренутно налази у италијанским територијалним водама. Европска правила су врло јасна - тај брод треба да буде добродошао у Италији", истакао је портпарол француске владе Оливије Веран и назавао одлуку Италије "неприхватљивом".

Док француски званичници упозоравају да је став италијанских власти супротан поморском праву и европској солидарности, премијерка Итлије Ђорђа Мелони је изразила "захвалност одлуци Француске" да подели одговорност за мигранте.

"Веома ценимо одлуку Француске да отвори своје луке, као и да преузме свој део одговорности пред ванредном миграционом ситуацијом, која је до сада била на плећима Италије", рекла је Мелони.

"Италијанска влада поштује све међународне конвенције. То нису бродоломци већ мигранти", јасна је била Мелонијева.

Код обала Италије су се последњих дана заглавила четири добротворна брода са око 1.000 миграната. Броду "Хјуманити 1" који је превозио 179 особа спасених са мора дозвољен је улазак у луку на Сицилији, док су одбијене дозволе за три спасилачка брода са 900 људи.

Ове године је у Италију ушло око 88.700 миграната, а прошле године око 56.500 миграната.

image