Економија

Европска унија спрема тужбу против Фејсбука

Компанија "Фејсбук Мета" покренула је 2016. мале огласе под називом "Фајсбук Маркет плејс" за куповину и продају артикала у 70 земаља
Европска унија спрема тужбу против Фејсбукаwww.globallookpress.com © © Soumrabyata Roy

Антимонополско регулаторно тело ЕУ припрема тужбу против компаније "Мета" због злоупотребе података о корисницима у рекламне сврхе, тврде извори агенције Ројтерс којои су тражили анонимност.

Европска комисија, која за кршење антимонополских прописа може да изрекне новчане казне у вредности до 10 одсто глобалног промета неког пословног субјекта и компанија "Мета" одбиле су да коментаришу наводе анонимних извора Ројтерса.

Амерички гигант друштвених медија суочиће се са приговором Европске комисије у ком ће се образложити како би "Мета" могла да злоупотреби поверљиве податке за слање огласа. Истражитељи ЕУ, такође, планирају да размотре како би подаци које је Фејсбук добио од својих оглашивача могао да искоришћава.

Комисија је у јуну прошле године започела истрагу о овој друштвеној мрежи, а истог дана  истрагу је покренула и Британска агенција за конкуренцију.

Компанија "Мета" покренула је 2016. године мале огласе под називом "Фајсбук маркет плејс" за куповину и продају артикала у 70 земаља.

image