Свет

Вашингтон игнорише Кијев: Одбили да им пошаљу напредне дронове

"Греј игл", наоружана летелица која може да лети непрекидно 24 сата, неће бити испоручена Кијеву због зебње да би то био сигнал Москви да Вашингтон шаље оружје које може да погоди дубљу територију Русије
Вашингтон игнорише Кијев: Одбили да им пошаљу напредне дроновеwww.globallookpress.com

Администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена неће испоручити Украјини дронове "Греј игл" које Кијев тражи већ месецима, објавио је "Волстрит џорнал" позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Одлука показује да постоје границе у томе које је оружје САД спремна да испоручи савезницима у Кијеву.

"Греј игл" спада у напредне беспилотне летелице, а извори листа упућени у одлуку, наводе да би њихово слање у Украјину могло да ескалира конфликт и буде сигнал Москви да Вашингтон снабдева Украјинце оружјем којим може да циља мете  дубље на територији Русије.

Амерички званичници наводно су забринути да би на терену, у случају обарања дрона, могла да буде откривена војна технологија која се користи за његову производњу. Крађа технологије, међутим, није главни разлог за одлуку америчке администрације, објаснили су незванични извори.

Портпарол "Џенерал Атомикса", предузећа које производи "Греј игл", потврдио је да је одлука примљена к знању, али није желео да даље коментарише. Изјаву нису дали ни из Пентагона, као ни из Беле куће.

Поједини чланови Конгреса, њих 17, затражили су у септембру да Кијеву буду послати наоружани дронови средњег домета који могу да лете непрекидно 24 сата. Они су затражили да се убрза процес одлучивања о испоруци дронова.

"Иако важне, процене ризика не би требало да буду по цену украјинских живота", навели су конгресмени у писму.

 

image