Свет

Британија замрзла 18 милијарди фунти руског новца, размишља о трајној заплени

Русија надмашила Либију и Иран и постала најсанкционисанија држава на британском острву
Британија замрзла 18 милијарди фунти руског новца, размишља о трајној заплениwww.globallookpress.com © Carl Groll via www.imago-images./www.imago-images.de

Британска влада замрзла је 18 милијарди фунти средстава руских милијардера, појединаца и компанија након што су Русији уведене санкције због специјалне војне операције у Украјини.

Русија је тако надмашила Либију и Иран и постала најсанкционисанија држава на британском острву, саопштено је из Канцеларије за примену финансијских санкција, која је део Министарства финансија.

Руски милијардер Роман Абрамович и бизнисмен Михаил Фридман су међу онима који су на листи британских санкција, заједно са председником Владимиром Путином, његовом породицом и војним командантима, подсећа Ројтерс.

Замрзнута средства су комбинација удела у компанијама и новца на рачунима банака. Нису замрзнута физичка средства попут некретнина или јахти која се налазе на британским територијама.

Британска влада санкционисала је 95 одсто руског извоза у Уједињено Краљевство, а до краја године биће обустављен комплетан увоз руског гаса и нафте на острво.

"Наметнућемо најтеже санкције икада Русији и обогаљићемо њихову ратну машинерију", поручио је званичник Ендру Грифит из Министарства правде.

Британија је до сада санкционисала више од 1.200 појединаца, укључујући пословне људе високог профила и истакнуте политичаре, и више од 120 субјеката у Русији.

Док је руска имовина тренутно само замрзнута, воде се расправе о томе које су опције доступне за њихову заплену.

Западни званичници кажу да је потребна велика финансијска помоћ за обнову Украјине и да је "морално" да томе допринесу они који су одговорни за ситуацију у Украјини, пренео је Ројтерс.

image