Србија и Балкан

Вучић након састанка са Макроном: Нема ништа од француско-немачког плана

До састанка двојице председника долази у моменту када је Београду представљен немачко-француски предлог за Косово и Метохију
Вучић након састанка са Макроном: Нема ништа од француско-немачког планаNone © AP Photo/Michel Euler

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Француске Емануелом Макроном у Јелисејској палати, а након састанка одржао је конференцију за медије.

Пре два дана представљен је француско-немачки план за КиМ, а Вучић је одбацио данас идеју да се о Заједници српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији расправља у оквиру овог плана.

"Нема ништа од тог посла", рекао је Вучић. 

Говорећи о политици неувођења санкција Русији, он је рекао да је се неће одрећи, јер су те одлуке "срж" и "живот Србије".

"Безброј пута сам говорио о тим санкцијама Русији", казао је Вучић и додао:

"Можемо тога да се одрекнемо у случају да имамо мач над главом, и то не бих крио од народа. Немамо мач над главом, и ја то знам. Није лако, није једноставно, а то нико не зна боље од мене", рекао је председник Србије.

Вучић је најавио и наставак сарадње са земљама ЕУ, будући да је стратешки циљ Србије чланство у Унији.

Српски председник стигао је у дводневну посету Паризу где ће сутра учествовати на петом "Форуму о миру", а очекује га и радни ручак са представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозефом Борељом и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Бриселски портал "Еурактив" објавио је документ француско-немачког предлога за Косово и Метохију, који неодољиво подсећа на уговор две Немачке из 1972. године којим је створена основа за улазак Источне Немачке у Уједињене нације.

"Еурактив", који наводи да је документ добио од поузданог извора, пренео је девет тачака предлога за Београд и Приштину, од којих су већина копије, са малим изменама, оних из документа потписаног пре пет деценија између две Немачке.

Долазак у Париз најавио је и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. Он се у поподневним часовима, заједно са председницом такозваног Косова састао у Јелисејској палати са председником Француске Емануелом Макроном.

Раније је Курти на свом Фејсбук профилу навео је да је могуће да ће се на форуму састати са председником Србије Александром Вучићем.

  • 10. нов 2022 • 21:16

    21:16

    Османи и Курти с Макроном: Немачко-француски предлог добра основа

    Председница и премијер привремених приштинских институција Вјоса Османи и Аљбин Курти пренели су председнику Француске Емануелу Макрону да немачко-француски предлог представља добру основу за даљи наставак дијалога Београда и Приштине.

    Како преноси "Љајми", у заједничком саопштењу Османи и Курти су захвалили Макрону на ангажовању Париза да у сарадњи са Немачком помогне процесу даљег тока дијалога.

    Они су поновили посвећеност дијалогу, заснованом, како су навели, "на очувању суверенитета, територијалног интегритета и функционалности 'Косова'".

  • 19:02

    Османијева и Курти тражили подршку Француске за улазак тзв. Косова у НАТО

    Председница такозваног Косова Вјоса Османи рекла је да је заједно са премијером Аљбином Куртијем, са председником Француске Емануелом Макроном разговарала о динамици дијалога са Србијом и најновијим дешавањима на северу.

    "Разговарали смо и о дестабилизујућим акцијама Србије, кроз јачање њених нелегалних структура на 'Косову', застрашивању грађана Србије и подстицању криминалних група на подривање реда и закона на северу", рекла је Османијева.

    Како је додала, разговарано је и о билатералним односима Француске и самопроглашеног Косова, а затражили су подршку Француске за улазак у НАТО.

    "На састанку смо поновили важност завршетка процеса визне либерализације током чешког председавања Саветом ЕУ и затражили наставак подршке Француске евроатлантским интеграцијама 'Косова' и чланству у другим међународним организацијама", поручила је Османи.

  • 17:48

    Вучић: Емануела Макрона доживљавам као искреног пријатеља наше земље

    Председник Србије Александар Вучић објавио је на свом Инстаграм профилу фотографије са француским председником Емануелом Макроном, уз које је написао да га доживљава као искреног пријатеља Србије.

    "Председника Емануела Макрона доживљавам као искреног пријатеља наше земље, дуго се познајемо и верујем да заједно можемо да урадимо много великих ствари и реализујемо велики број пројеката", написао је Вучић.

  • 17:22

    Уплашен сам због почетка наплаћивања казни за пререгистрацију

    Коментаришући изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера који је рекао да је забринут због приближавања 21. новембра, за када је Курти најавио казне за Србе који нису пререгистровали аутомобиле, и да што пре треба расправљати о ЗСО, Вучић је рекао да је Ховенијер с правом уплашен.

    "Као што сам и ја уплашен", додао је, јер је после јулске кризе, крајем августа, у Бриселу рекао да имамо проблем и са личним картама.

    "Рекао сам, ми ћемо предочити нешто што није лако за нас, али је то у оквиру наше политике и Отвореног Балкана. То је нешто што је немогуће да неко одбије да би превазишли ту ситуацију. Али око таблица је то немогуће", навео је Вучић.

    Он је прецизирао да су га тада молили да то уради, а да ће они преузети на себе бригу око таблица.

    "Рекли су: наш је посао да убедимо Куртија да се то реши другачије и као што видите, није се решило ништа", рекао је председник Србије.

    Додао је да говори ствари које не мора, само да би показао како смо сатерани у ћошак, што су Срби са целог Косова и Метохије разумели и сад је, како истиче, много теже.

    "Како ћу ја сад да им кажем да се сутра врате у институције? Срећом, они су сами поставили услове. Нема од тог посла ништа, док се не испуне оба услове и то је то", поручио је Вучић.

  • 17:19

    Вучић одбацује француско-немачки план

    Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас идеју да се о Заједници српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији расправља у оквиру француско-немачког плана за КиМ.

    "Како мислите да нам неко ставља нешто што тобож треба да добијемо некаквим закључним споразумом, а то је требало да буде у првом споразуму. Ми смо мали и слаби, нисам нешто нарочито паметан, али нисам ни идиот. Немојте да правите од свог руководства идиоте. Нема ништа од тог посла", одговорио је Вучић на питање новинара, о спекулацијама медија да постоји план у три тачке за решење актуелене ситуације на КиМ, чија је суштина да се Србија сагласи да се о захтеву за ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана.

  • 17:02

    Неће бити санкција Русији, немамо мач над главом

    Вучић је додао да се политике неувођења санкција Русији неће одрећи, јер су те одлуке "срж" и "живот Србије".

    "Безброј пута сам говорио о тим санкцијама Русији. Прошло је од тада. Имали смо састанак, и открићу вам тајну. Било нас је седам или осам у кабинету, од премијерке до других. Није писао то никакав тим, новинар, лично сам својом руком писао закључке, па је то тек онда прекуцано. Ти закључци су живот Србије, мој живот. Они су издржали 270 дана најтежих притисака у савременој српској историји. Они су суштина, и наша срж. И посебно нису такви да водимо политику санкција према онима који ће нас штитити 2025. године. Можемо тога да се одрекнемо у случају да имамо мач над главом, и то не бих крио од народа. Немамо мач над главом, и ја то знам. Није лако, није једноставно, а то нико не зна боље од мене", рекао је председник Србије.

  • 16:51

    Чуваћемо нашу војну неутралност

    Вучић је пред новинарима поновио да је данашњи састанак са Емануелом Макроном био један од најважнијих које је до данас водио са француским колегом.

    Вучић се дотакао и ситуације у Украјини, додајући да је добра вест да постоје разговори, јер је то показатељ да ће доћи до неког решења.

    "Мислио сам да ће Руси пружити већи отпор око Херсона, али ето, преварио сам се. Морамо да будемо свесни да сами морамо да креирамо своју будућност, у војничком смислу морамо сами о себи да бринемо, чувамо војну неутралнист, јер је она доказ нашег слободарског приступа, да будемо своји на своме, сачувамо добар однос према пријатељима и на Западу и Истоку. Нама је јасно колико је наша позиција тешка", рекао је Вучић.

  • 16:46

    Курти и Османијева разговарали са председником Француске

    У Јелисејску палату су стигли и представници привремених приштинских институција, председница Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти.

    Они су се састали са председником Француске Емануелом Макроном, преноси "Коха".

    Извори "Кохе" наводе могућност тројног састанка са председником Србије Александром Вучићем касније током вечери. Приштински лист је ту информацију покушао да потврди у Председништву Србије и Влади Србије, али нису добили одговор.

    Османи и Курти ће у Паризу учествовати на "Форуму о миру".

  • 16:41

    Београд спреман на компромис, питање да ли ће га бити због Приштине

    Говорећи о дешавањима на КиМ, Вучић је истакао да је увек спреман за компромис, истичући да не верује да ће га бити, због приштинске стране.

    "Рекли смо шта су услови за повратак у институције, али не знамо шта ће се десити даље. Ми смо имали добар састанак због наших билатералних односа, и других, а што се Приштине тиче, нисам оптимистичан. Донео сам данас документ за таблице, и показао их Макрону. Они неће то да дају, јер су то једнострано укинули 2020. године. Ја само тражим оно што пише", рекао је Вучић.

    Ми смо мали, слаби, нисам паметан, али нисам идиот, немојте од нас то да правите, додао је Вучић.

    "Око таблица су неке ствари немогуће. Тада су ми рекли "Молим те урадите то", ми ћемо преузети на себе све што се тиче таблица. И ми смо урадили то, али се ништа није десило", рекао је Вучић, говорећи о не испуњењима услова.

  • 16:36

    Вучић: Предао сам документа која потврђују ставове Србије

    Председник Србије Александар Вучић рекао у свом обраћању након састанка са Емануелом Макроном како је изузетно задовољан данашњим сусретом са председником Француске, додајући да је доста ствари о којима тренутно не може да говори.

    "Понео сам сва документа који потврђују ставове Србије, предао их, говорио о озбиљности нашег приступа, жељи да се ситуација стабилизује, али и фрустрацији нашег народа. Српска реч значи много више него нечији потписи. Говорили смо о европској перспективи, свим питањима о нашој сарадњи, привредним коморама, Медефу, аеродрому... Људи знају како то данас изгледа", рекао је Вучић.

    Вучић је додао да Макрона доживљава као искреног пријатеља наше земље, наводећи да је сигуран у то, да и Макрон Србију изузетно поштује и цени.

image