Свет

Званичник САД: Русија ће можда тестирати нуклеарни торпедо

Амерички званичници рекли су да Русија може опет да покуша да тестира торпедо, али напомињу да ће север ускоро бити окован ледом, због чега ће им простор за операције бити ограничен
Званичник САД: Русија ће можда тестирати нуклеарни торпедоAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Америка је посматрала бродове руске ратне морнарице због потенцијалног теста новог нуклеарног торпеда наредних недеља, изјавио је високи амерички званичник за Си-Ен-Ен.

Америчка медијска кућа наводи да је, међу пловилима који су учествовали у припремама, био и "Белгород", подморница са крстарећим ракетама која може да лансира и подводна возила, укључујући и торпедо "Посејдон".

Прошле недеље примећени су бродови како напуштају област за тестирање у Арктичком мору и враћају се у луку без спровођења теста.

У САД верују да су Руси можда наишли на техничке проблеме, наводи Си-Ен-Ен.

"Ово се може посматрати у склопу шире слике - недавне руске војне вежбе, затим, слања слабо обучених трупа у Украјину. Руска војна индустрија пролази кроз тешке тренутке и можемо видети да западне санкције на високотехолошку војну робу имају ефекта и морају се наставити", додао је високи дипломата.

Амерички званичници рекли су да Русија може опет да покуша да тестира торпедо, али напомињу да ће север ускоро бити окован ледом, због чега ће им простор за операције бити ограничен.

Тест торпеда могао би додатно да подстакне тензије са САД у време када Вашингтон и његови савезници пажљиво прате било какав знак да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје у сукобу у Украјини.

Торпедо "Посејдон" је подводно возило без посаде које ради на нуклеарни погон и способно је да носи и конвенционалну и нуклеарну муницију. Нуклеарни погонски систем даје му практично неограничен домет.

Председник Русије Владимир Путин је први пут о систему Посејдон говорио током свог обраћања о стању нације 2018. године, назвавши га "иновативним" новим оружјем.

"Јединствен је због своје мале величине, а истовремено нуди невероватан однос снаге и тежине. Сто пута је мањи од јединица које покрећу савремене подморнице, али је и даље моћнији и може да пређе у борбени режим, односно да достигне максимални капацитет", објаснио је тада руски лидер.

image