Свет

"Њујорк тајмс": Како је Рон Десантис постао миљеник конзервативаца?

Гувернер Флориде је на изборима победио са разликом од 19 одсто, а на његову политичку каријеру значајно је утицала пандемија, пише амерички лист
"Њујорк тајмс": Како је Рон Десантис постао миљеник конзервативаца?www.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Paul Hennessy

Иако се још пребројавају гласови након одржаних међуизбора у Америци, оно што се зна јесте да је Рон Десантис убедљивом победом над Чарлијем Кристом, поново изабран за гувернера Флориде.

Током предизборне кампање, Десантис се више фокусирао на председника Џоа Бајдена, него на противкандидата из редова Демократске партије, пише "Њујорк тајмс". Међутим, иако су демократе катастрофално прошле на Флориди, победа гувернера више је личила на победу над другим ривалом - бившим председником Доналдом Трампом, додаје лист.

"За разлику од кандидата које је подржао господин Трамп који нису остварили успех на националном нивоу, господин Десантис је победио доскорашњег конгресмена Чарлија Криста уз разлику од 19 процентних поена, што је запањујући резултат", истиче амерички лист и указује на изјаву сенатора ове савезне државе Џоа Грутерса који је, након објављивања резултата, поручио да су републиканци имали"најбољу могућу ноћ".

Сјајан успех Републиканске партије на Флориди, који је уједно и једна од најсветлијих тачака за републиканце, био је резултат неуморне кампање да се што више гласача региструје како би се повећала излазност.

"То је довело до потпуног колапса демократа у држави у којој нису ни успели да се ефикасно боре, остављајући је да постане у потпуности црвена (боја Републиканске партије)", пише лист.

У уторак су сви републиканци који су учествовали на изборима на Флориди победили уз разлику од 16 одсто и више, чиме је та савезна држава несумњиво постала утврђење републиканаца, док је политичка каријера ДеСантиса добила велики замајац.

 "Још две године", скандирале су његове присталице током победничке журке у Тампи, алудирајући на потенцијалну кандидатуру за председничке изборе 2024. године, а "Њујорк тајмс" додаје да Десантис није учинио ништа како би их разуверио, већ је одржао говор који је више личио на обраћање нацији.

"Док се наша земља мучи због неуспешног вођства у Вашингтону, Флорида је на правом путу", поручио је гувернер окупљенима.

С обзиром на то да је пажња читаве америчке јавности усмерена на њега, јавиће се велики политички притисци на Десантиса зато што многи у њему виде "хероја Републиканске партије", каже Брет Достер, републикански стратег.

Током победничког говора, Десантис је обећао да ће наставити са ратом против либералне агенде, што се допада републиканцима, али и одређеном броју гласача који се не идентификују ни са једном од две велике партије.

Републиканци који су победили на Флориди покушаће да уклоне већину рестрикција које се тичу ношења оружја. Истовремено, можда ће увести нове забране када је реч о абортусу, а могуће је и проширење Закона о родитељским правима у образовању којим се забрањује подучавање о родном идентитету и сексуалној оријентацији - од вртића до трећег разреда основне школе, пише лист.

Поред тога, Десантис је најавио да ће донети закон о клевети, али и да ће наставити борбу против либералне идеологије у школама и на универзитетима.

"Гувернер је показао да је вођење културног рата добра политика", каже конзервативни активиста Кристофер Руфо и додаје да је Рон Десантис један од најагресивнијих гувернера када је реч супротстављању критичкој расној теорији, радикалној родној идеологији и другим актуелним питањима која иницирају прогресивци.

Утицај пандемије на политички успон Десантиса

Након што је у тесној трци за гувернерско место 2018. године победио бившег градоначелника Талахасија Ендрјуа Гилума, Десантис није одмах постао миљеник конзервативаца на националном нивоу. Тај статус је добио тек током пандемије када није увео строге антипандемијске мере, већ је доводио у питање савете здравствених власти, подсећа "Њујорк тајмс".

"Рон Десантис је постао политичка фигура каква је данас управо због короне", каже Џаред Московиц који је био ДеСантисов саветник за вандредне ситуације. "Демократе гурају наратив о томе да је он био ужасан. Међутим, не побеђујете са разликом од 19 одсто уколико сте урадили ужасан посао", додаје Московиц.

Он наводи да људи "купују оно што Десантис продаје" и да се то не може променити и поред тога што је демократама незгодно да признају истину.

Демократама није помогло ни то што су се републиканци у великом броју регистровали за гласање током првог гувернеровог мандата, тако да их је сада више за 300.000.

Након међуизбора, први пут од 19. века ниједан демократа неће бити на државној функцији на Флориди, закључује амерички лист.

image