Србија и Балкан

Нове базе Албанаца на северу КиМ: Стеже се челични прстен око Срба

Полицијске базе албанских снага налазе се на Јарињу, Брњаку, у близини Газивода, а једна од оних које су у изградњи удаљена је 65 километара од Копаоника. Из ње се Косовска Митровица види као на длану
Нове базе Албанаца на северу КиМ: Стеже се челични прстен око Срба© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

На Јарињу, непуних километар и по од административног прелаза, управо на месту на коме је био стари контролни пункт КФОР-а опасан бодљикавом жицом и са митраљеским гнездима на брду изнад, пре пар месеци постављена је база косовске специјалне полиције.

Иза високог бетонског зида је објекат намењен за смештај специјалаца, у дворишту су обично паркирана два или три оклопна возила, повремено је ту и специјално возило за разбијање барикада. Косовски специјалци често излазе из базе на магистрални пут који је пар метара испред, наоружани дугим цевима контролишу саобраћај према административном прелазу или према Лепосавићу, односно Северној Митровици.

Неки извори тврде да у бази на Јарињу повремено бораве и специјалци јединице за брзе интервенције познатије под скраћеницом ФИТ.

Иста ситуација је и на Брњаку, другом административном прелазу на северу КиМ који је на магистрали Зубин Поток – Рибариће, односно Нови Пазар. И тамо су одмах поред пута постављени високи бетонски зидови, иза су специјалци, возила, оружје, муниција.

Осим ове две базе, на северу Косова и Метохије, у последњих годину дана изграђене су још најмање три базе. "Челични прстен" око Срба на северу се стеже, кажу добри познаваоци овдашњих прилика.

"У плану је изградња још једне базе и то у селу Подине, близу пута Зубин Поток – Звечан. Тамо су већ урађена мерења али изградња још није почела", каже Верољуб Петронић, истраживач у области безбедности из Северне Митровице.

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља недавно је потврдио изградњу база на северу прецизирајући да је косовски МУП изградио три базе на северу, још једна је у изградњи, и да "косовска полиција сада има другачију ситуацију, на северу је 24 сата". Навео је да је створена ситуација да се делује не само брзо него и – комфроно!

"У питању су базе граничне полиције за брзе интервенције", рекао је Свечља потврђујући да на северу постоји и јединица за брзе граничне интервенције која је недавно формирана.

Полицијске базе у реалности су војне 

На подручју општине Лепосавић осим Јариња израђене су још две базе, једна је Шаљска Бистрица, друга је Кошутово. База у Шаљској Бистрици која је у једном од три албанска села у овом делу општине новим асфалтним путем повезана је са магистралом Косовска Митровица – Лепосавић, односно Јариње, па специјалци из ове базе лако могу да потпуно и брзо ставе под контролу ову више него важну саобраћајницу.

Још једна база налази се у албанском селу Кошутово које је познато и по томе што је овде у лето 1999. године, по уласку снага НАТО у јужну српску покрајину обучавано крило албанске националне армије. Нешто касније шеф Унмик-а Михаел Штајнер прогласио је ову организацију терористичком, пошто је јавно потврђено да стоје иза минирања надвожњака у селу Лозиште близу Бањске. Приликом минирања надвожњака двојица припадника организације АНА су погинула пошто нису знали да рукују екплозивом.

У општини Зубин Поток су такође две базе. Једна је у селу Бање, у тзв. "зеленој зони" ,уз саму административну линију, друга у селу Јасеновик.

Ова друга, чија изградња траје, налази се у непосредној близини бране језера Газиводе, па је потпуно јасно зашто је изабрана баш та локација. Албанци ову базе граде на српској земљи, приватном власништву Срба староседелаца, а 20. септембра ове године косовска влада донела је закључак којим се ово катастарско подручја проглашава "подручјем од посебног јавног интереса". Срби, власници земље у међувремену су покренули поступак пред судом како би заштитили своју имовину.

"Ваља имати у виду да је на вису Црнуша изнад јужног дела Косовске Митровице на 190 хектара у плану изградња велике базе Косовских безбедносних снага. Ове четири базе у општинама Зубин Поток и Лепосавић у неку руку су претходница, предуслов за једну такву базу", каже Петронић.

Он наглашава да базе на северу, иако се сада зову полицијске, и по формацији и по фортификацији више личе на војне базе.

"Ове базе су, ако се боље погледа, пандан војним базама Србије са друге стране административне линије. Циљ је надзор, контрола административне линије коју би вршила погранична полиција. Како, међутим, за пограничну полицију нису потребна таква утврђења, такво грађевинско осигурање, и та чињеница указује на војни карактер ових база", каже Петронић.

На питање колико су ове базе приштинске полиције важне Кфор-у, односно НАТО-у Петронић каже да је снагама Алијансе све важно, нарочито када се има у виду стратешки значај овог подручја, посебно долине Ибра као и правца којим се излази на Сјеницу, односно на Пештерску висораван.

КБС на само 65 километара од Копаоника

Осим побројаних, на северу Косова и Метохије је још једна база, њу користи НАТО, односно КФОР и налази се на само пар километара од центра Лепосавића. У бази у Поповачком пољу познатијој под именом "Нотинг хил" налазе се снаге Кфор-а изборбене групе "Исток". Ова група је под вођством снага САД, а ту су и турски, пољски као и војници из других земаља. У овој бази повремено је било и по пар стотина војника, у последње време тај број је осетно смањен уз јавно изнету процену команде Кфор-а да им је за пребацивање далеко јачих снага из Метохије, из базе Бондстил до Нотинг хила потребно тек пар сати.

Тик уз север КиМ налази се још једна полицијска база, "Белвдере", у некада српском селу Свињаре у јужном делу Косовске Митровице, на само пар километара од Ибра. Њу такође користе специјалне јединице косовског МУП-а, а јединице које су протеклих месеци, пар година, уптребљиване на северу КиМ, углавном су долазиле из ове базе. Последњих неколико година актуелна је и градња поменуте базе на брду Црнуша изнад Косовске Митровице са кога се и јужни – албански и северни – српски део града виде као на длану.

У марту 2021. године градоначелник Јужне Митровице Агим Бехтири потврдио је одлуку одборника ове општине да се на Црнуши, на 1.000 метара надморске висине 190 хектара земље у власништву овог града поклони Косовским безбедносним снагама за изградњу базе. Она се налази на само 65 километра од Копаоника, а пре неколико година помињано је да су за финансирање изградње ове базе заинтересовани Американци и Немци.

"Видљиво је и да су већ изграђене базе на северу Косова постављене тако да могу да штите једна другу, као и да се из њих може управљати дроновима за надгледање и административне линије као и онога иза административне линије", закључује Петронић.

image