Русија

Украјински дипломата протестује: Миланска "Скала" да укине руске опере

Најављена премијера руске опере "Борис Годунов" изазвала реакцију украјинског конзула који сматра да ово дело може имати "потенцијале елементе пропаганде"
Украјински дипломата протестује: Миланска "Скала" да укине руске опереGettyimages.ru © Giuseppe Cacace / Stringer

Генерални конзул Украјине у Милану Андриј Картиш упутио је писмо директору миланске опере "Скала" и локалним политичким лидерима у знак протеста због планиране премијере руске опере "Борис Годунов" следећег месеца.

Украјински дипломата је рекао да не треба подржати такве представе због "потенцијалих елемента пропаганде", известила је Анса, пренео је Ројтерс.

У опери која би требало да отвори нову сезону у Скали почетком децембра, а која је најављивана као једна од најважнијих културних догађаја у овом италијанском граду, главне улоге имају руски певачи Илдар Абдразаков и Ана Денисова.

Украјински конзул је у писму оптужио Русију да користи културу како би поткрепила наратив о сопственој величини и моћи.

Модест Мусоргски је компоновао оперу "Борис Годунов" у 19. веку, и она се сматра највећим ремек-делом овог руског композитора.

Како преноси Ројтерс, још неколико украјинских удружења у Италији је осудило избор миланске Скале. Они су позвали да се на отварању сезоне одигра друга опера, као и да се руска дела не изводе док се не заврши сукоб у Украјини.

Уметнички директор позоришта Доминик Мејер је овим поводом изјавио да бојкот руске културе није био у плану.

Сада је, како је саопштено, свакако прекасно да се промени репертоар, будући да је све већ спремно за премијеру и свечани почетак сезоне.

Подсећамо, многи руски уметници се на Западу суочавају са бојкотом, отказима и цензуром. 

Краљевска музичка академија у Стокхолму је недавно одузела чланство једном од најпознатијих светских диригената, руском маестру Валерију Гергијеву. Познати руски композитор је претходно отпуштен са позиција у Вербијеу, Ротердаму и Минхену и забрањено му је да наступа на Западу.

Украјинска удружења широм Европе позивају позоришта и филхармоније да не изводе дела класичних руских писаца и композитора. 

Хрватско-украјинско друштво је позвало Загребачку филхармонију да престане да изводи дела руских композитора попут Чајковског, Рахмањинова, Стравинског и Прокофјева док не престане сукоб у Украјини.

image