Србија и Балкан

Милановић о "Мајкама Сребренице" - морална катастрофа, Изетбеговић поручује: Потписао бих сваку реч

Изетбеговић поручио да су изјаве хрватског председника "покушај дехуманизације Бошњака"
Милановић о "Мајкама Сребренице" - морална катастрофа, Изетбеговић поручује: Потписао бих сваку реч© www.imago-images.de/www.imago-images.de

Лидер бошњачке СДА Бакир Изетбеговић негира да је писао саопштење у којем су "Мајке Сребренице" хрватског председника Зорана Милановића назвале фашистом, али би, каже, сваку реч њихову потписао.

Изетбеговић је рекао да саопштење није писао ни он нити било ко из СДА, како то тврди Милановић и оптужио је хрватског председника да "наставља из дана у дан да вређа Босну и Херцеговину и Бошњаке".

Он је додао да је "Милановић, у новој медијској ескапади своју злобу и непримерени речник усмерио према жртвама геноцида у Сребреници...".

"Зоран Милановић је својим јавним иступима и здравом разуму необјашњивом понашању, већ одавно прешао све црвене линије. И то би био само лични проблем фрустрираног медијског насилника, да није реч о председнику Републике Хрватске, државе чланице Европске уније и НАТО-а", навео је Изетбеговић, пренoси сарајевски портал klix.ba.

Његове свакодневне увреде, поручује Изетбеговић, не могу донети никоме ништа добро, али могу додатно да утичу на погоршање односа Босне и Херцеговине и Хрватске, као и бошњачког и хрватског народа.

"Увреде које је Зоран Милановић упутио мајкама из Сребренице, као и потцењивање и покушаји дехуманизације Бошњака, сврставају га раме уз раме са негаторима геноцида и заговорницима злочиначких великодржавних пројеката. Милановић својим ставовима и увредама које свакодневно изговара неће променити истину утврђену пресудама међународних судова о геноциду, етничком чишћењу, концентрационим логорима и удруженим злочиначким подухватима", навео је лидер СДА.

Изетбеговић закључује да оно што Милановић хоће да постигне јесте да ће историја памтити како је председник Хрватске негирао геноцид над Бошњацима у Сребреници и вређао породице жртава.

"Демократа, али критичан према свима"

Раније у току дана, председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је у Пожеги да је удружење "Мајке Сребренице" за њега само још једна политичка организација.

Мајке Сребренице су претходно Милановића назвале "фашистом који глуми демократу".

Ово саопштење Милановић је назвао моралном катастрофом.

Последње саопштење "Мајки Сребренице" на Твитеру је морална катастрофа. Од овог тренутка је то за мене још једна политичка организација, рекао је Милановић.

Како преносе хрватски медији, Милановић је потом наставио рекавши да је он "критичан према свима". 

"Дакле, ја сам фашиста који сузбија то у себи већ 20 година, а заправо сам демократа. Борио сам се за права свих мањина, па и бошњачке. И онда напишу да ја глумим демократу, али да сам фашиста. Моји потези и понашање су демократски, али сам критичан према свима", додао је председник Хрватске.

Подсећамо, оптужбе између "Мајки Сребренице" и Милановића почеле су кад је хрватски председник наводно изјавио "да се у Сребреници није догодио геноцид".

Милановић је јуче поновио да не негира геноцид, али да је "масовни крвави зличин" питање квалификације, преноси Танјуг.

"Нисам негатор масовног, крвавог злочина. Како ћемо то квалификовати, ту за мене није задња реч неколицине судија који су у том предмету судили. Морам да питам Јевреје којих је убијено шест милиона, и Тутсе у Руанди којих је за месец дана умлаћено 800.000 и Србе који су страдали у Јасеновцу на десетине хиљада и пет до шест хиљада младих мушкараца који су убијени око Сребренице у покушају да се пробију кроз српски обруч", навео је Милановић.

"Мајкама Сребренице" председник Хрватске је поручио да му је жао ако су постале део кампање коју проводе "бескрупулозни муљатори" из Сарајева.

Милановић је иначе и раније коментарисао питање Сребренице поручивши да то што је "једна група судија у једном тренутку у одређеним околностима неки догађај из јула 1995. године окарактерисала као геноцид", он прима к знању, али да "то није Куран и према томе се не можемо односити као верски догмати".

image