Свет

Америчке војне вежбе у пустињи: Симулација инвазије на Европу и Пацифик и статисти који говоре руски

Америчке и британске снаге симулирале су сценарио инвазије на Европу и једно пацифичко острво
Америчке војне вежбе у пустињи: Симулација инвазије на Европу и Пацифик и статисти који говоре рускиwww.globallookpress.com © Airman 1st Class Dwane Young/Keystone Press Agency

Британска војска послала је нови елитни пешадијски пук и вод оператера дронова у пустињу Мохаве да учествују у америчкој вежби ратних игара која симулира руску инвазију на Европу.

Око 450 британских војника пребачено је у Калифорнију на двонедељне вежбе у Форт Ирвину, америчкој војној бази која се простире на скоро 1.000 квадратних миља. Међу онима који су се придружили вежбама, названим "Пројекат конвергенција", били су и ренџери, елитни пук британске војске формиран прошле године.

Британске, америчке и аустралијске трупе тестирале су нове борбене технике док су извлачиле поуке из рата у Украјини, тренирајући на отвореним пределима пустиње који су слични равним теренима украјинске степе, преноси "Тајмс".

Прва половина "Пројекта конвергенције", која је имала ограничено британско учешће, замишљала је сукоб који избија на пацифичком острву. Друга фаза, која је завршена ове недеље, имала је већи британски контингент, симулирала је копнени рат у Европи. Оба се одвијају у позадини растућих тензија са Кином и Русијом.

Укупно је око 4.500 војника учествовало у вежбама где су кулисе радили холивудски сценографи, које је ангажовала америчка војска и где су статисти говорили руски.

Лажни цивили чак имају своје друштвене мреже преко којих организују "немире" које војници тада морају да смире.

"Ово је доказало да можемо да радимо заједно са америчким специјалним снагама“, рекао је капетан ренџера Оли Дин, који је предводио осмочлани одред који ради са 7. групом специјалних снага САД. "Схватамо да смо на нивоу стандарда.“

image