Економија

Високе кирије подстичу инфлацију у Америци

Трошкови становања најкрупнија су ставка у кућном буџету, а њихов раст САД гура у све већу рецесију
Високе кирије подстичу инфлацију у Америциwww.globallookpress.com © Falls Cfoto/Keystone Press Agency

Америчка министарка финансија Џенет Јелен назвала је владин октобарски извештај о инфлацији у тој земљи "добрим штивом", али је, како преноси "Блумберг", упозорила да се не треба превише ослањати на један извор података. Према тим подацима инфлација је прошлог месеца била нижа од очекиване.

Главни показатељ инфлације односно индекс потрошачких цена је, према том извештају, у последњих 12 месеци порастао за 7,7 одсто, а ако се из рачунице изузму храна и енергија то повећање износи 6,3 одсто. Економисти су, како прецизира Си-Ен-Би-Си, прогнозирали повећање од 7,9 одсто. 

Упркос томе што је рецесија мања од очекиване, владини подаци показују да је потрошачка корпа која је прошле године коштала 100 долара, сада поскупела и износи 107,70 долара.

Министарка финансија је последњих недеља говорила о томе да има назнака да ће инфлација почети да се успорава, али је у петак нагласила да ће неке области ипак наставити да подстичу нагло повећање цена. То се, на пример, очекује када је реч о трошковима становања.

"Трошкови кирије биће у процвату и у дужем периоду ће да доприносе порасту инфлације", рекла је она.

Си-Ен-Би-Си преноси да цене становања чине највећи део, односно 34 одсто потрошње домаћинстава у 2021. години, а оне су у октобру су скочиле за чак 0,8 одсто у односу на септембар, што је највеће повећање у тој категорији још од августа 1990.

image