Србија и Балкан

Борељ: Срби да се врате у институције, ”Косово” да започне преговоре о ЗСО

Обе стране треба да се уздрже од било каквих једностраних акција и хушкачке реторике, рекао је високи представник ЕУ
Борељ: Срби да се врате у институције, ”Косово” да започне преговоре о ЗСОwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Flashpic

Срби треба одмах да се врате у ”косовске” институције и наставе са својим дужностима, поручио је представник Европске уније Жозеп Борељ на одвојеним састанцима са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција Аљбином Куртијем, јавља ”Косово онлајн”.

Он је додао да ”Косово” мора да усклади своје поступке у вези са регистарским таблицама са претходно потписаним споразумима и покрене преговоре о успостављању Заједнице српских општина, без даљег одлагања.

”Ове обавезе, преузете у оквиру дијалога, остају важеће и обавезујуће”, рекао је Борељ и истакао да обе стране морају конструктивно да се ангажују, покажу спремност на компромис и поштују своје обавезе, саопштила је прес служба Европске уније.

Како се наводи, циљ састанака је био решавање критичних изазова у односима између ”Косова” и Србије, а разговори су били усредсређени на помоћ странама у проналажењу хитно потребних решења за тренутну кризу и одржавање мира и стабилности на терену.

"Тренутно геополитичко окружење чини још императивнијим превазилажење наслеђа прошлости и укључивање у значајне преговоре о ономе што је стварно важно за Косово, Србију, њихов народ и цео регион - а то је нормализација односа између две стране као кључни чинилац за напредак на њиховом европском путу", рекао је Борељ.

Он је напоменуо да је важно уздржати се од било каквих једностраних акција и хушкачке реторике.

"Уз рат у Украјини, Европа не може да има још један сукоб на свом тлу. Одговорност је страна да то избегну за добробит властитог народа, који ће највише изгубити ако се тренутно ескалирајуће понашање не преокрене. Немогућност испуњавања обавеза и брзе деескалације имаће штетне последице пре свега на људе на Косову и у Србији, на европску будућност обе стране и њихов кредибилитет у очима европских и међународних партнера", закљућио је високи представник ЕУ.

image