Свет

Немачка продужава рад три нуклеарне електране

Иако је планирала да одустане од нуклеарне енергије, Немачка је забринута због несташице енергената
Немачка продужава рад три нуклеарне електранеwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Посланици у Бундестагу одлучили су да три преостале немачке нуклеарне електране остану у функцији до априла.

Немачка је планирала да потупно престане са коришћењем нуклеарне енергије до краја 2022, али је канцелар Олаф Шолц наредио да се тај рок продужи због несташице енергената изазване дешавањима у Украјини.

Посланици су гласали о промени Закона о атомској енергији, који представља правни оквир да се овај рок продужи, a измене предвиђају да неће бити новог продужења после априла.

Министарка за животну средину Штефи Лемке потврдила је за РТЛ да закон "јасно каже да ће гашење бити 15. априла".

Нуклеарне електране о којима је реч су Исар 2 у Баварској, Емсланд у северозападној Немачкој и Некарвестхајм 2 у  Баден-Виртембергу.

Нацрт закона предвиђа да се "безбедност [нуклеарних] система континуирано обезбеђује на високом нивоу свеобухватним државним надзором", наводи немачки јавни сервис ЗДФ. 

Међутим, опсежна провера безбедности, која се обично реализује сваких 10 година, неће бити спроведена на та три постројења због "изузетно кратког периода у коме ће наставити рад", известио је ЗДФ, позивајући се на нацрт закона.

Копромисно решење

Продужење животног века нуклеарним електранама изазвало је жучну дебату у немачкој коалиционој влади.

Шолцова одлука се види као компромис између захтева његових коалиционих партнера, Зелених и Странке слободних демократа (ФДП).

Либерали из ФДП залажу се да реактори остану активни до 2024. године.

Са друге стране, Зелени су дуго били против нуклеарне енергије, а њихова партија је делимично изграђена на послератним антинуклеарним покретима. Иако су признали да им је било тешко да донесу овакву одлуку, Зелени су на крају подржали Шолца под условом да је то привремено.

image