Свет

Са новим чланицама БРИКС ће држати 60 одсто светских резерви гаса

Уколико земље које су изразиле интересовање или поднеле кандидатуру за чланство буду примљене у овај економски блок, групација ће имати 30 одсто већи БДП од америчког
Са новим чланицама БРИКС ће држати 60 одсто светских резерви гасаwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Ако захтеви земаља које желе да се придруже БРИКС-у буду прихваћени, овај економски блок држава, који тренутно чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, имаће БДП 30 одсто већи од америчког, обухватаће више од половине светске популације и имаће контролу над 60 одсто светских резерви гаса, наводи се на сајту "Силк роуд брифинг".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је више десетина земаља званично поднело захтев за придруживање БРИКС-у након одлуке да допусте пријем нових чланица. 

Лавров је навео да су се пријавили Алжир, Аргентина и Иран, а да су заинтересоване Саудијска Арабија, Турска, Египат и Авганистан, као и Индонезија, од које се очекује да поднесе званичну апликацију за придруживање на предстојећем самиту Г20 на Балију.

Други могући кандидати за чланство су Казахстан, Никарагва, Нигерија, Сенегал, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати. Министри финансија свих побројаних земаља присуствовали су састанку на којем се разматрала могућност проширењу БРИКС-а, а који је одржан у мају.

БРИКС-у су приложени основни економски подаци предложених нових чланица са БДП-ом и стопом раста за првих девет месеци 2022. године, а "Силк роуд брифинг" представио је кључне податке 13 земаља, могућих нових чланова.

Алжир, који се пријавио за чланство у овом економском блоку, шести је највећи светски извозник гаса и има треће највеће светске неискоришћене изворе гаса. Држава је члан ОПЕК-а и члан Афричког континенталног споразума о слободној трговини. 

На сајту се наводе и подаци за још једног кандидата за чланство Ирана, који има више од 1,2 трилиона барела нафте и гаса и највеће резерве угљоводоника на свету. Ова држава је санкционисана од стране САД-а и Европе због планова за развој нуклеарних електрана, јер Запад страхује да би Иран могао да погоди Израел нуклеарним оружјем, а са друге стране, Иран је чланица ОПЕК-а. Предвиђено је и да Иран постане пуноправни члан Шангајске организације за сарадњу. Потом, Иран има Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом.

За чланство се пријавила и Аргентина главни светски добављач пољопривредних добара. То је друга највећа чланица латиноамеричког трговинског блока "Меркосур" који такође укључује и Бразил, Парагвај и Уругвај и који има додатне трговинске споразуме са већином других земаља Латинске Америке. 

Тренутно, групација БРИКС-а, чини више од 40 одсто глобалне популације и скоро четвртину светског БДП-а. 

"Силк роуд брифинг" подсећа да БРИКС није економски блок слободне трговине, али се по овом питању итекако сарађује.

Чланице БРИКС-а су 2014. године основале Нову развојну банку (НДБ) како би обезбедиле алтернативу механизмима позајмица од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке.

Из истих разлога Кина је основала Азијску инфраструктурну инвестициону банку (АИИБ) и понудила финансирање независно од ММФ-а и Светске банке, за које се сматрало да намећу политичке реформе осмишљене да помогну Сједињеним Америчким Државама у замену за давање кредита.

И НДБ и АИИБ банке имају троструки финансијски "А" рејтинг и капитал од 100 милијарди долара. Акције НДБ банке равноправно држе свака од пет чланица.

image