Свет

Руски лекари тврде да Запад тестира нове лекове у Украјини

У питању су најсавременији наркотички аналгетици који су намењени НАТО војницима, преносе "РИА Новости"
Руски лекари тврде да Запад тестира нове лекове у Украјиниwww.globallookpress.com © via www.imago-images.de

Запад у Украјини тестира такозване наркотичке аналгетике, изјавио је данас за "РИА Новости" главни државни лекар Луганске Народне Републике Дмитриј Докашенко.

Како је навео, ради се о назалним аналгетицима, који се праве за потребе војника НАТО пакта.

"У свету не постоје такви лекови. Дакле, ради се о веома модерним производима, за чију производњу су потребне јако моћне фармацеутске базе. У Украјини, бар према информацијама које смо раније имали из 2014. године, наравно, није било таквих постројења", рекао је Докашенко.

Наркотички аналгетици се користе за уклањање најјачих болова, а у ту групу лекова спада морфијум. 

Разлог због чега се оваква испитивања врше у Украјини, а не на Западу, како наводе "РИА Новости", лажи у чињеници да украјински добровољци и специјалци траже мање новца као компензацију.

"Такође, боравак у Донбасу, недалеко од линије фронта, смањио би ризик од цурења непотребних информација у случају да резултати испитивања буду неповољни, што не би било тако лако могуће у Европи", објаснио је Докашенко.

Многи руски војници, како преносе медији, сведочили су да су овог месеца многи припадници украјинских снага реговали веома успорено наметке, чак и када су погођени.

Неки од њих су и навели да је врло могуће да Украјинци ратују под дејством наркотика.

image