Свет

Папа цитирао Достојевског у проповеди верницима

Папа Франциско навео је део из романа "Браћа Карамазови" обраћајући се верницима у недељној проповеди
Папа цитирао Достојевског у проповеди верницимаNone © Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Поглавар Римокатоличке цркве папа Франциско одабрао је цитат из романа "Браћа Карамазови" Фјодора Михаиловича Достојевског како би у недељној проповеди истакао значај хришћанске љубави.

"Не бојте се грехова људских, волите човека и у греху његовом, јер кад неко воли човека грешног, то је већ слика божанске љубави и врхунац љубави на земљи", цитирао је поглавар Римокатоличке цркве великог руског писца, за којег је недавно изјавио да и дан-данас инспирише хришћане.

Обраћајући се верницима, папа Франциско рекао је да је мир у Украјини могућ и да не треба трпети рат. Позвао је на молитву и изражавање конкретне солидарности са "браћом и сестрама у Украјини".

Говорио је и о потреби да се начине конкретни кораци у заштити животне средине осврћући се на климатски самит КОП27 у Египту.

Враћајући се из Бахреина прошле седмице, папа Франциско разговарао је са новинарима у авиону и том приликом рекао да је поједнако привржен и руском и украјинском народу, да је између људи које воли.

Литургију на украјинском језику упознао је и заволео у детињству, док је за Русе рекао да их веома поштује и да високо цени руски хуманизам.

image